Nagrade opštinama za bolji život osoba sa invaliditetom

Izvor: RTS, 18.Jun.2019, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrade opštinama za bolji život osoba sa invaliditetom

Zaštitnik građana dodelio je nagrade gradovima, opštinama i gradskim opštinama koji su najviše doprineli razvoju svih oblika pristupačnosti u 2018. godini, a ove godine akcenat je bio na pristupačnosti osobama sa invaliditetom kulturnom sadržaju.
Nagradu je u oblasti kulture dobio grad Leskovac, dok su u oblasti pristupačnosti informacionih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tehnologija dobili Sombor i Loznica.

Osim ta tri grada, nagrađeni su i grad Smederevo i gradska opština Vračar, a pohvalnice za razvijanje pristupačnosti dobilo je još 12 gradova i opština.
Među pohvaljenim gradovima i opštinama su Svilajnac, opština Mionica, Vranje, gradska opština Savski venac, Vršac, niška opština Pantelej, Bela Palanka...
Generalna sekretarka Stručne službe Zaštitnika građana Olja Jovičić navela je da je danas prilika da se pozdrave afirmativni primeri gradova lokalnih samouprava u Srbiji koji se trude da svoje ambijente i svoje okruženje naprave pristupačnim svim građanima, naravno i osobama sa invaliditetom i starijim licima.
Prema njenim rečima, misija Zaštitnika, koja je pre tri godine započeta dodeljivanjem ove nagrade, bila je da učini Srbiju pristupačnijom za sve ljude, kao i da društvo učine što humanijim.
"Jer, gde god postoji pojedinac kojem nešto nije dostupno u Srbiji, mi ne možemo dosegnuti deo kojem težimo", dodala je Jovičićeva.
Istakla je da je neophodno da se podigne svest svih građana da među nama postoje i osobe sa invaliditetom i starija lica kojima nisu u svakom trenutku dostupni svi sadržaji koji su dostupni ostatku populacije. 
"Ono čemu smo ove godine naročito posvetili pažnju jeste rezultat toga što smo uočili da kroz kulturu i kulturno nasleđe, komunikaciju sa ljudima je dobro praviti artikulisani ambijent za sve ljude", navela je Jovičićeva.
Dodaje da to znači da je potrebno da sve bude pristupačno, odnosno da se napravi društvo u celini gde će kvalitet života biti na zadovoljavajućem nivou.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Somboru nagrada za doprinos razvoju pristupačnosti

Izvor: 025info.rs, 19.Jun.2019, 12:44

Gradu Somboru dodeljena je nagrada za doprinos razvoju informaciono-komunikacione pristupačnosti. Svečano uručenje nagrade upriličeno je u Beogradu, a nagradu je primila gradonačelnica Dušanka Golubović.  Treću godina za redom Zaštitnik građana, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje...

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.