Nagrada za doprinos stripu na smotri u Leskovcu pripala Ivani Filipović i Miloradu Vicanoviću Mazi

Izvor: JužneVesti.com, 02.Jul.2023, 14:32

Nagrada za doprinos stripu na smotri u Leskovcu pripala Ivani Filipović i Miloradu Vicanoviću Mazi

Preko 3.000 izlagača iz 82 zemlje sveta učestvovuje na ovogodišnjoj 25. Balkanskoj smotri stripa autora, a sinoć su Leskovačkom kulturnom centru dodeljene nagrade. Plaketu "Nikola Mitrović Kokan“, koja je najstarija nagrada u Srbiji, za doprinos stripu, ove godine dobili su Ivana Filipović iz Kanade i Milorad Micanović Maza iz Bosne i Hercegovine.

Nagrada "Miodrag Veličković Milvel“ za satirični strip pripala je Kosti Milovanoviću iz Obrenovca. Petu godinu dodeljena >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je nagrada ”Prijatelj stripa“ koju su dobili Milosav Pječić iz Beograda i Udruzi Mostrip iz Bosne i Hercegovine.

Takođe, internacionalni žiri koji su ove godine činili Milorad Vicanović Maza (strip crtač i ilustrator), Lasko Džurovski (strip crtač i ilustrator) i Marko Stojanović (strip scenarista i teoretičar) dodelio je mnogobrojne nagrade. Učestvovalo viš od 3.000 autora iz 82 države; foto: Marko Stojanović

U kategoriji strip crtača Memorijalnu plaketu ”Nikole Mitrovića Kokana” dobio je Ljuboslav Gerasimov iz Bugarske, dok su diplome za istu kategoriju dobile Dimitra Nikolaidi iz Grčke I Andrada Baeš iz Rumunije.

Plaketa za ilustraciju pripala je Đurđici Vareli iz Makedonije , dok je plaketa otišla u ruke Teodore Lucić iz Zrenjanina. Memorijalnu plaketu koja nosi ime osnivača Škole stripe za najbolji scenario dobila je Olga Mihailović iz Beograda, dok su diplome dobili Dora Kaštrun iz Slovenije I Vojdan Andonov iz Makedonije.

Nagradu za strip teoriju dobio je Lazar Gocić iz Leskovca, dok je diplome za najbolje debitante dobili Jantar Atanasov i Mia Mihajlova iz Bugarske.

Jubilarna 25. Balkanska smotra strip autora biće završena danas, a po prvi put su ljubitelji devete umetnosti mogli da se upoznaju sa stripom Kanade i Japana.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.