Izvor: JUGpress.com, 06.Dec.2022, 08:42

Na pitanje JUGpresa zašto tek rekovirani trotoari nisu prilagođeni kretanju osoba sa invaliditetom, gradonačelnik odgovara ovako

LESKOVAC

Prilikom boravka ministra za rad, rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića u Leskovcu a povodom medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom, pitali smo zašto trotoari koji su nedavno rekostruisani, od Hemijske škole prema Sportskom centru nisu prilagođeni za kretanje osoba sa invaliditetom.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je odgovorio ovo:

Mi sve vreme artikulišemo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << potrebe naših sugrađana tako da mislilm da im na najbolji mogući način izlazimo u susret. Mora da budete svesni da smo mi u kratkom vremenskom periodu, pre svega zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i Vladi Republike Srbije, uradili nešto što nismo uspeli poslednjih pet decenija. Uradili smo put Leskovac-Vlasotince, uradili put Leskova-Lebane, uradili put Leskovac-Niš, Leskovac-Grdelica, Leskovac-Bogojevce, sve su to negde rastojanja od 10-12 kilometara, osim Bogojevca gde je 6,5 kilometara i sada, evo, pri kraju je upravo ovaj put na kome se nalazimo, to je Leskovac-Vučje, vrednosti od 400 miliona dinara. Pored toga smo glavne saobraćajnice, kao što je Mlinska ulica, 28. marta, Bulevar Nikole Pašića, koji je završen ove godine i koji je negde u vrednosti od 320 miliona dinara, gde je samo 29 kilometara instalacija koje su tu postavljene, završen. Očekivanja građana su sve veća i veća, opravdano, zato što vide da možemo, pri tome svaki put koji radimo gledamo da osobama sa invaliditetom izađemo u susret. Malopre je uvaženi ministar Nikola Selaković spomenuo Narodni muzej, koji je postao prepoznatljiv ne samo što je četiri puta proglašen najboljim u Srbiji, nego baš zbog toga što su napravili sistem i izložbu „Dodirnimo prošlost“ za slabovide i slepe ljude koji nisu mogli nikako da dožive šta je bilo u prošlosti Leskovca, a oni preko taktilnog čula ili čula dodora uspevaju da prolaze kroz epohe.

I danas smo nabrojali neke institucije, a svaka institucija koja se sad renovira obavezno ima posebne staze, kako za slabovide tako i za ljude koji imaju otežano kretanje i barijere. Postoje još mnoge stvari koje treba da se urade u gradu, a mi smo grad sa najvećim brojem naseljenih mesta, 144, sa majvećim brojem mesnih zajednica, 139, i pokušavamo da ravnopravno gledamo i centar grada, koji je svima bitan, jer svi koristimo centar grada, ali i sva ostala mesta i to solidno radimo. da li ima propusta?

Ima, ja sam i juče čitao tvoj tekst gde ste napisali da treba da bude sramota one rukovodioce, verovatno najviše mene i s pravom, ali mi dajemo sve od sebe da objektivno, prema novcu koji imamo, izađemo ljudima u susret.

Ne zaboravite da smo nasledili dug od dve milijarde dinara, da smo samo juče na računu Grada Leskovca u budžetu imali 980 miliona dinara i da sve obaveze plaćamo, da ovog meseca plaćamo poslednju ratu od pet miliona dinara prema EPS-u, a dug je bio 200 miliona dinara, jer nijedna institucija pre nas nije plaćala apsolutno nijedan račun za četiri godine mandata neki drugi koji su radili pre nas. I da dodam da mesne zajednice su bile u blokadi, da smo 44 miliona dinara dali da 33 mesne zajednice deblokiramo, da bukvalno radimo na svim frontovima. Što se tiče sporta, evo odbojkaši su sada prvi u Prvoj ligi, rukometaši, košarkaši, svi sem fudbalera su u najvišem rangu, a kada smo došli bila je katastrofa i setite se da je tada bilo izdvajanje za sportiste 18 miliona, sada smo došli do 125 miliona dinara. Izdvajanje za novinare je bilo minimalno, odnosno samo su pojedinci imali neke ugovore, gde nije, u vreme Demokratske stranke, ravnomerno plaćano svima, nego su neki selektovani i plaćani.

Evo, mi smo došli do 40 miliona dinara odvajamo za medijske kuće u 2023. godini.

Znači, od kulture gde je zaista kultura duša Grada Leskovca i gde smo pokazali da smo dominantni, a evo i prošle godine kada je bio konkurs, mi smo bili vicešampioni, Čačak je bio prvi, mi drugi, pokazujemo te institucije kulture, LKC je najbolji po kvantitetu i kvalitetu svih događaja, imamo izložbe Pabla Pikasa i Salvadora Dalija pre nego što je imao Beograd ili neki drugi gradovi, u sportu takođe.

Infrasturktura je odlična, ali daleko toga da je idealna, tako da ćemu u narednom periodu gledati da i ovo što ste vi primetili i što vide građani da i taj deo posla završimo na najbolji mogući način.

6

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.