Na Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu gosti iz 54 zemlje

Izvor: JužneVesti.com, 29.Jun.2017, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu gosti iz 54 zemlje

Ljubitelji devete umetnosti moći će da posete, kako kažu organizatori, “najstariji strip festival bivše Jugoslavije”, koji će se održati u Leskovcu od 30. juna do 2. jula u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra. Organizatori najavljuju, da će biti skoro 3.000 učesnika iz 54 zemlje, a tradicionalno će se dodeljivati i nagrade najboljim mladim strip autorima.

I ove godine najavljen je veliki broj učesnikaProgram >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << smotre, navode organizatori, uključuje 23 dešavanja u vidu promocija, predavanja, tribina, otvaranja izložbi i projekcija dokumentarnih filmova o stripu.

Balkanske smotre su jedini strip festival u regionu koji ima pedagoški karakter. Mladi strip autori u Leskovcu dobijaju nagrade sa ciljem da se ohrabre i istraju u daljem angažmanu na polju devete umetnosti. Kategorije za ove nagrade su najbolji mladi strip crtač, ilustrator, scenarista i strip teoretičar Balkana - kazali su organizatori.

Pored toga, navode oni, plaketu “Nikola Mitrović Kokan” za doprinos srpskom stripu ove godine dobiće Radivoj Bogićević i Vasa Pavković. Uz nju, dodaju, biće dodeljena i internacionalna nagrada „Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip, čiji je dobitnik hrvatski strip autor Josip Sršen.

Pored tribina i strip-radionica, organizatori kažu da će biti organizovana i izložba “Danski strip danas” 1. jula od 20 sati, u prostorijama Narodnog muzeja Leskovac.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.