Izvor: JUGpress.com, 05.Feb.2019, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NSZ: Šta su radili u 2018.godini

LESKOVAC

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje – Filijala Leskovac održana je konferencija za novinare na kojoj je bilo reči o rezultatima rada filijale tokom 2018. godine.

Marija Stevanovic, načelnica Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere, rekla je da je filijala izvodila finansijske i nefinansijske prirode u cilju >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << mera aktivne politike zapošljlvanja.

„Sprovodeći nefinansijske mere zapošljavanja u 2018. imali smo aktivnosti kao što su organizovanje individualnih razgovora, vršenje procena zapošljivosti, zaključivanje individualnih planova zapošljavanja sa nezaposlneim licima, obuke u klubu za traženje posla, obuke za aktivno traženje posla, obuke za niskokvalifikovana i nekvalifikovana lica, sajam zapošljavanja, psihološko savetovanje i selekcija, obuka trening samoefikasnosti, radionica za prevladavanje stresa usled gubitka posla, obuka „Put do uspešnog preduzetnika“, posredovanje po prijavama potreba za zapošljavanje i obilaske poslodavaca. Sve ove aaktivnosti imale su za cilj da aktiviraju nezaposlena lica, jer smo pošli od ideje da se posao traži, a ne da se čeka, a da je nezaposlenim licima itekako potrebna podrška Nacionalne službe za zapošljavanje. Tokom svih ovih aktivnosti smo pokušavali da nezaposlenim licima pojačamo njihovo samopouzdanje u traženju posla, da ih naučimo kako da napišu radnu biografiju, kako da se na najbolji mogući način predstave poslodavcima, kako da napišu motivaciono-aktivaciono pismo i kako da vode intervju sa poslodavcem. Nije nedostajala i podrška u motivisanju za traženje posla, kao i doškolovavanje ili prekvalifikacija u skladu sa potrebama tržišta rada. U sve ove mere je bio uključen veliki broj nezaposlenih lica sa naše evidencije.

O programima finansijske podrške govorila je Danijela Trako, načelnica Odelenja za razvoj preduzetništva, programe zapošljavanja i dodatno obrazovanje i obuke.

„Veliko interesovanje je vladalo za meru samozapošljavanja i po tom osnovu je sklopnjeno 126 ugovora na teritoriji Jablaničkog okruga. Ta lica su dobila subveniciju za zapošljavanje i registraciju svojih preduzeća. među njima je i 15 lica romske populacije, kao i deset osoba sa invaliditetom. Sledeća mera aktivne politike je otvaranje novih radnih mesta za lica iz teže zapošljivih kategorija, gde su 83 poslodavaca sa NSZ sklopili ugovore za angažovanje 157 nezaposlenih lica. U okviru ove mere je 13 poslodavaca angažovalo po ugovoru 19 lica sa invaliditetom. u okviru javnih radova na teritoriji Jablaničkog okruga 16 poslodavaca izvođača javnih radova je sa NSZ sklopilo ugovor za angažovanje 106 nezaposlenih lica, a sklopljeno je i 15 ugovora za angažovanje 74 osoba sa invaliditetom. Što se tiče Lokalnih akcionih planova zapošljavanja (LAKZ), Gard Leskovac je sa NSZ u 2018. godini sklopio sporazum o tehničkoj podršci, za šta je izdvojio 17 miliona dinara. Tu smo imali četiri mere: javne radove gde su četiri izvođača radova angažovalo 21 nezaposleno lice; samozapošljavanjem je 16 nezaposlenih lica sklopilo takav ugovor; za stručnu praksu je angažovano 12 lica, kao i za stručnu praksu za visokoškolce sa prosekom preko 9, gde je angažovano osam lica. Vlasotince je u ovu svrhu izdvojilo pet miliona dinara, Lebane dva miliona, Medveđa tri i Bojnik 2,5 miliona dinara. U okviru međunarodne saradnje, odnosno IPA projekta 2013, realizovane su dve mere i to samozapošljavanje za mlade do 30 godina starosti i viškom nezaposlenih sa evidencije NSZ gde je sklopljeno 47 ugovora i otvaranje novih radnih mesta za teže zapošljive grupe, odnosno one koji pripadaju kategoriji dugoročno nezaposleni, odnosno oni koji su na evidenciji duže od 12 meseci i višku zaposlenih. U okviru ove mere 62 poslodavca su na teritoriji angažovali 93 nezaposlena lica.“

Danijela Trako je na kraju dodala da je u okviru finansijskih mera u programima zapošljavanja obuhvaćeno 886 lica, a sa nefinansijskim merama ukupno 2166 lica.

Direktor Filijale Leskovac Dejan Stanković pomenuo je da je u okviru funkcije dodatnog obrazovanja i obuke realizovan plan obuke 266 nezaposlenih lica programom stručne prakse.

„Mi smo imali realizaciju od 380 lica, tako da smo premašili taj plan. U okviru funkcije dodatnog obrazovanja i sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovana lica, viškova zaposlenih i dugoročno nezaposlene (lica koja su na evidenciji duže od 18 meseci) smo imali 54 lica. U okviru funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih u dve škole je realizovan program za 70 lica. Realizovana je i obuka za tržište rada za 30 lica, od kojih je 19 osoba sa invaliditetom. Te osobe su imale tri vrste obuka: aranžiranje cveća, obuka za masere i osnove informatike. U 2018. je počela da se realizuje obuka kojom su obuhvaćene osobe sa invaliditetom i to obuka za kozmetičare (pet lica), maser (četiri lica), stolar (pet lica) i tapetar (četiri lica).“

Direktor Stanković naglašava da je većina planova uspešno realizovana, a da je došlo do smanjenja broja grupacije teže zapošljivih lica u evidenciji.

„Imamo izuzetnu saradnju sa lokalnim samoupravama u okrugu. Sve mere su realizovane, osim onih koje su u toku. Sprovođenje svih ovih mera je doprineo poboljšanju slike na tržištu rada, jer je veći broj lica osposobljen i ima biolje kompetencije za nalaženje posla. Grad Leskovac je izdvojio i više od 50% sredstava, koliko su bile u obavezi lokalne samouprave da izdvoje. U Srbiji je ukupno izdvojeno oko 900 miliona dinara, a u 2019. očekujemo da lokalne samouprave budu još agilnije u realizovanju mera lokalne politike zapošljavanja, jer je nacionalnim planom zapošljavanja za 2019. godinu predviđeno finansiranje samo lokalnih samouprava koje spadaju u treću i četvrtu kategoriju nerazvijenosti.“

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.