Izvor: JUGpress.com, 26.Jan.2021, 21:20

Možda ste propustili: Ko je kupio i zakupio nekadašnje vinograde “Plantaže” a ko stoji iza toga

LESKOVAC

Sasvim nenadano tekst koji je Regionalna informativna agencija JUGpress objavila još 3. decembra od juče izaziva veliko interesovanje na društvenim mrežama.

Zato ga objavljujemo i ovde ponovo, ako vam je promakao.

POSTAVIO: JUGPRESS 3 DECEMBRA, 2020

LESKOVAC

Ivan Bošnjak, zvanicno zamenik generalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << direktora kompanije Milenijum Tim danas je uzeo u zakup 521 hektar zemlje na kojoj je bila leskovačka “Plantaža”

Početkom oktobra kompanija na čijem je čelu Bošnjak, a koja je poznata po izgradnji “Beograda na vodi” ali i izgradnji stanova za pripadnike bezbednosnih struktura koji se grade i u Vranju, kupila je oko 200 hektara zemlje koja je takodje pripadala nekadašnjoj “Plantaži”.

Tako ova kompanija sada gazduje sa više od 720 hektara plodnog zemljišta u atarima nekoliko sela u severozapadbnom delu grada Leskovca.

Više meštana ovih sela s ejavlajo JUGpressu predhodnih dana ogorčeni su što se, kažu, daje zemljište koje je nekada pripadalo tim selima i što oni nisu mogli da ga izlicitiraju.

Bošnjak bi trebalo da plati godišnji zakup po hektaru od 6.889,66 finara što je početna cena na licitaciji.

On je JUGpressu rekao da će na ovom zemljištu bizi zasadjeni vinogradi a na naše pitanje koliko će biti ulaganje nije hteo da odgovori već nas je uputio da pitanje pošaljemo na mejl.

Iz lokalnih vlasti se, medjutim, čuje već neko vreme informacija da će ulaganje biti 20 miliona evra.

Za razliku od ostalog zemljišta koje je grad Leskovac oglasio na licitaciju koja je danas održana, i koje se izdaje na deset godina, ovo koje je zakupio Bošnjak uzdaje se na 30 godina.

JUGpressu su izvori u MInistrstvu poljoprivrede objasnili da je običaj da , posle tih 30 godina zakupcu može da se produži rentiranje zemljišta na još 30 godina ili trajno.

Zanimljivo je da je ovo zemljište već bilo izdalo Navipu iz Kruševca i firmi uz Blaca ali je ugovor raskinut posle jedne godine uz obrazloženje da zemljište nije uknjiženo u katastru.

Radi ekspresnog uknjiženja zemljišta u katastar firma “Milenijum tim” je pre neog vremena iznajmila helikopter i iz Beograda dovezla ljude iz Beogrda koji su imali zadatak da pripreme sve ta uknjiženje.

I to nije bila jedina prepreka koju je trebalo otkloniti.

Naši izvori u nadležnom minisatrstvu tvrde da je morao da bude zamenjen softver kod njih jer ovo zemljište nije bilo blagovremeno prijavljeno da će biti izdavano.

Kako tvrde naši izvori, rok za prijavu zemljišta koje se izdaje je do 30. aprila tekuće godine i toga dana se program namenjen tim prijavama automatski zaključava i nemoguće je uneti dopune.

Zato je i morao da bude zamenjen da bi se ubacilo i ovo zemljiste.

Inače , Ministrstvo poljoprivrede je tanijih godina suvencionisalo nove zadase vinograda a za ovaj posao “Milenijum tim” i Bošljak mogu da dobiju novac i iz evropskog programa IPARD

Koliko je ovo važan posao na državnom nivou, ili na privatnom nivou ali za visoke funkcionere u državnoj vlasti i osobe povezane sa njima, dokaz je i nedavni dolazak ministra finansija Siniše Maloga u Leskovac bez ikakvih medijskih najava,

Naime, Mali je zaspravo dolazio da sa rukovodstvom grada proveri kako se odvija ovaj posao, tvrde naši izvori iz lokalne vladajuće strukture .

O firmi MIlenijum tim” i o Ivanu Bošnjaku i njihovoj povezanosti sa Sinišo Malim i njegovim bratom (dobro upućeni tvrdi da je povezana navodno i sa još jednim bratom) kao i povetanosti sa veliim poslovima koji se plaćaju iz budžeta Srbije, dakle od novca svih gradjanai grtadjanki, više puta je pisao istraživački portal KRIK.

Kome je prodata Navip Plantaža u Leskovcu?

Na prodaju Navip Plantaža u Leskovcu

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.