Mladi poslastičari iz Leskovca

Izvor: RTS, 09.Feb.2019, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi poslastičari iz Leskovca

Trgovinsko-ugostiteljska škola u Leskovcu školuje buduće poslastičare i omogućava im da se nadmeću na brojnim takmičenjima. Jedno od njih je i "Biramo najboljeg mladog poslastičara".
Kada neko sa šesnaest godina ovako vešto barata vrelim šećerom jasno je da je rođen za taj posao i da uživa dok radi, poput umetnika koji stvara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Za dobrog poslastičara, pre svega, potrebna je volja, bez volje jednostavno ništa ne može", tvrde učenici.
"Ja se ovim bavim takoreći od malena. Počeo sam sa svojom majkom i zavoleo sam taj posao pored nje", priča učenik Veljko Pejković, a na pitanje: ko je sada bolji poslastičar majka ili ti? Iskreno odgovara: „Još uvek majka".
Odabrali su poziv koji vole, zato za njih nema teških zadataka. Najbolji među budućim leskovačkim poslastičarima imaju priliku da pokažu maštovitost, veštinu i krativnost praveći mus.

"Svi pripremamo istu poslasticu samo sa različitim ukusima. Eto ja sam izabrao čokoladni mus sa narandžom", objašnjava učenik Jovan Milosavljević.
Lagana poslastica sa puno čokolade, slatke pavlake. To je trend u poslastičarstvu. Brzo, lako, ali dovoljno da se pokaže umeće.
"Disciplina pod broj jedan preciznost, ukus, poštovanje normativa, receptura, to su neke osnovne stvari da bi finalni prozvod bio dobar", kaže Zdravko Gavrilović, brend ambasador "Dijamanta".
"Ne bi bili ovde da zaista nisu jako dobra deca spremna, vešta imaju i znanje i veštine", hvali učenike Jasmina Nikolić, nastavnica poslastičarstva.
Sve traženije zanimanje koje neretko biraju i odlični đaci godinama maksimalno puni odeljenja.
 
"Zanimanje poslastičar je u Srbiji jako popularno, ali je nažalost mali broj škola koje školuju učenike za ovo zanimanje, čini se da je potrebno poraditi više na propagiranju ovog zanimanja kako kod roditelja tako i kod šire javnosti", kaže Gradimir Ilić, direktor Trgovinsko-ugostiteljske škole u Leskovcu.
Grabeći za znanjem i nagradama učenici istovremeno prikupljaju i recepte starinskih poslastica. Kada izađu iz štampe imaće leskovačka Trgovinsko-ugostiteljska škola ponovo čime da se pohvali.








Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.