
Izvor: RTS, 09.Feb.2019, 18:48 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Mladi poslastičari iz Leskovca
Trgovinsko-ugostiteljska škola u Leskovcu školuje buduće poslastičare i omogućava im da se nadmeću na brojnim takmičenjima. Jedno od njih je i "Biramo najboljeg mladog poslastičara".
Kada
neko sa šesnaest godina ovako vešto
barata vrelim šećerom jasno
je da je
rođen
za taj
posao i
da
uživa dok radi, poput umetnika koji
stvara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Za
dobrog poslastičara, pre svega, potrebna
je volja, bez volje jednostavno ništa ne
može", tvrde
učenici.
"Ja
se ovim bavim takoreći od malena. Počeo
sam sa svojom majkom i
zavoleo sam taj posao pored nje", priča
učenik Veljko Pejković,
a
na pitanje:
ko je sada
bolji
poslastičar majka ili ti? Iskreno
odgovara: „Još
uvek majka".
Odabrali
su poziv koji vole, zato za njih nema
teških zadataka. Najbolji među
budućim leskovačkim poslastičarima
imaju priliku da pokažu maštovitost,
veštinu i krativnost praveći
mus.
"Svi
pripremamo istu poslasticu samo sa
različitim ukusima. Eto ja sam izabrao
čokoladni mus sa narandžom", objašnjava
učenik Jovan
Milosavljević.
Lagana
poslastica sa puno čokolade, slatke
pavlake. To je trend u poslastičarstvu.
Brzo, lako, ali dovoljno da se pokaže
umeće.
"Disciplina
pod broj jedan preciznost, ukus, poštovanje
normativa,
receptura, to su neke osnovne stvari da
bi finalni prozvod bio dobar", kaže
Zdravko Gavrilović, brend ambasador
"Dijamanta".
"Ne
bi bili ovde da zaista nisu jako dobra
deca spremna, vešta imaju i
znanje i
veštine", hvali
učenike Jasmina Nikolić, nastavnica
poslastičarstva.
Sve
traženije zanimanje koje neretko biraju
i
odlični đaci
godinama maksimalno puni odeljenja.
"Zanimanje
poslastičar je u Srbiji jako popularno,
ali je nažalost mali broj škola koje
školuju učenike za ovo zanimanje, čini
se da je potrebno poraditi više na
propagiranju ovog zanimanja kako kod
roditelja tako i
kod šire javnosti", kaže
Gradimir Ilić, direktor Trgovinsko-ugostiteljske
škole u Leskovcu.
Grabeći
za znanjem i
nagradama učenici
istovremeno prikupljaju i
recepte
starinskih poslastica. Kada izađu
iz štampe imaće leskovačka
Trgovinsko-ugostiteljska
škola ponovo čime da se pohvali.