Izvor: JUGpress.com, 18.Avg.2022, 22:06

Ministarstvo: Nismo dali dozvolu al smo izdali saglasnost na Studiju o uticaju na životnu sredinu fabrike za preradu opasnog otpada

BEOGRAD-LESKOVAC

Ministarstvo zaštite životne sredine odbacilo je danas tvdnje da je izdalo dozvolu za izgradnju fabrike za preradu opasnog otpada u Leskovcu, navodeći da za to nije nadležno i da je “javnost obmanuta plasiranjem netačnih informacija koje su odraz nepoznavanja procedura”.

Ministarstvo u saopštenju navodi da su te informacije u javnost plasirali nadležni u Gradskoj upravi Leskovca i pojedini >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << članova gradske skupštine koji su “tendenciozno tu temu premestili na politički teren”.

Ministarstvo ističe da je “dalo saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Postrojenja za tretman opasnog ambalažnog otpada u Leskovcu u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu”.

“Saglasnost na studiju nikako ne predstavlja dozvolu za realizaciju projekta, već je sastavni deo tehničke dokumentacije”, navedeno je u saopštenju.

Nosilac projekta je, kako ističe inistarstvo, “u obavezi da pribavi građevinsku dozvolu ili odobrenje za

izvođenje radova kod nadležnog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (koje je pre postupka izrade studije izdalo lokacijske uslove za predmetni projekat), kao i dozvolu za tretman otpada kod Ministarstva zaštite životne sredine”.

“S obzirom da se nosilac projekta do sada nije obraćao Ministarstvu zaštite životne sredine sa zahtevom za izdavanje dozvole za tretman otpada, optužbe iznete na račun ovog ministarstva su neosnovane i nemaju utemeljenje u činjenicama”, saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju je objašnjeno da je “donošenju Rešenja o davanju saglasnosti na studiju prethodio postupak određivanja obima i sadržaja studije, indikativno je da lokalna samouprava nije nagovestila da se protivi realizaciji projekta, pa čak nije ni iskoristila mogućnost podnošenja žalbe na prvostepeno rešenje kojim se

određuje obim i sadržaj studije”.

Ministarsvo ističe da su gradska uprava Leskovca i JKP „Vodovod Leskovac“ , kao zainteresovani organi, obavili uvid u Studiju o proceni uticaja, prisustvovali javnoj raspravi i dostavili mišljenje gde se jasno vidi da nisu tražili prekidanje postupka.

“Stoga je navodno pokretanje spora protiv Ministarstva zaštite životne sredine od strane lokalnog Pravobranilaštva krajnje neozbiljno i neprimereno”, poručuje Ministarstvo u saopštenju.

Istiovemeno, Ministarstvo zaštite životne sredine naglašava da “nije nadležno za izdavanje dozvole za izgradnju fabrike za preradu otpada”, uz ocenu da se “netačnim tvrdnjama koje se plasiraju u pojedinim medijima šalje zabrinjavajuća poruka da predstavnici lokalnog parlamenta ne poznaju propise i procedure za realizaciju projekta”.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.