Ministarstvo: Leskovački Vodovod diskriminiše potrošače

Izvor: JužneVesti.com, 13.Avg.2015, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: "Leskovački Vodovod diskriminiše potrošače"

Dok u Ministarstvu trgovine tvrde da je leskovački "Vodovod" diskriminisao potrošače jer im je obračunavao vodu po različitim kriterijumima i pojedinima dostavljao nepotpune račune, u "Vodovodu" kažu da su sve radili po zakonu.

Nakon što se Udruženje “Narodni parlament” iz Leskovca žalilo Ministarstvu trgovine da su računi za vodu različiti u zavisnosti od toga da li zgrada ima kolektivni vodomer ili ne, Ministarstvo je procenilo da “Vodovod” diskriminiše >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << potrošače.

Kako kažu, u zgradama sa kolektivnim vodomerima, voda se obračunava prema broju stanara, a u stanovima sa individualnim vodomerima prema realnoj potrošnji.

Na ovaj način, objašnjavaju, krši se Zakon o zaštiti potrošača koji se diskriminišu “u zavisnosti od tehničke opremljenosti zgrade u kojoj žive”. Međutim, kažu, tu nije kraj.

Osim toga, na računima za one sa kolektivnim vodomerom nema podatka o prethodnom stanju vodomera u trenutku očitavanja, tako da ljudi ne mogu da proveravaju i prate koliko su dužni i kolika im je potrošnja. Oni sa individualnim vodomerima na računima dobijaju taj podatak - kažu u Ministarstvu.

“Vodovod”, prema rešenju Ministarstva, ima 60 dana da počne da obračunava vodu svima po istom kriterijumu i svima da dostavlja iste račune.

Mi smo tolerisali takvo stanje stvari i nismo od tih stanara tražili da ugrade kolektivni vodomer, da im ne bi napravili trošak, zato što to treba da plate iz svog džepa. Međutim, nakon rešenja Ministarstva, moraćemo da im to naložimo - kaže Ristić.

On navodi i da nije tačno da su pojedini računi nepotpuni, jer, kaže, na jednim računima postoji naveden broj članova domaćinstva, a na drugima je navedena očitana potrošnja vode.

Građani koji imaju kolektivne vodomere u zgradi samo treba da podele iznos ukupne potrošnje vode sa brojem članova domaćinstava - objašnjava on.

Odbacujući tvrdnje da ovo preduzeće diskriminiše potrošače, Ristić kaže da će pokrenuti spor pred Upravnim sudom kako bi rešenje Ministarstva bilo poništeno.

Sa druge strane, kaže, problem očitavanja vode po različitim kriterijumima biće rešen tako što će građanima, o njihovom trošku, biti ugrađeni kolektivni vodomeri.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.