Ministar Glamočić: Voćarstvo veliki potencijal juga Srbije (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 25.Feb.2014, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar Glamočić: Voćarstvo veliki potencijal juga Srbije (VIDEO)

Voćarstvo je razvojna šansa ovog dela zemlje, pa je svako ulaganje u ovu oblaast veoma značajno, rekao je ministar poljoprivrede Dragan Glamočić prilikom obilaska nekoliko plantaža i hladnjača u okolini Leskovca. Vlasnici ovih plantaža i hladnjača dobili su preko danskog programa “Fruits and berries (fruts and beris)” finansijsku pomoć za kupovinu mašina i materijala. To im je, kako kažu, omogućilo da modernizuju i povećaju proizvodnju, a predstavnici danske ambasade i ovog projekta kažu da su veoma zadovoljni dosadašnjim rezultatima.
Danski program “Fruits and berries” razvoja voćarstva na jugu Srbije ima za cilj da unapredi proizvodnju, preradu, plasman i prodaju voća. Preko ovog programa poljoprivrednici mogu dobiti pomoć za podizanje voćnjaka, kao i nabavku mašina i opreme. Neki od onih koji su dobili sredstva istuču da im je to veoma pomoglo da povećaju i modernizuju prizvodnju.
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić rekao je da je Ministarstvo uvek spremno da podrži ovakve projekte, jer su razvoj voćarstva i poljoprivrede, uopšte, među prioritetima.
Plantaže i hladnjače obišao je i ambasador Danske u Srbiji koji je istakao da je ovo najvažniji program ove zemlje u Srbiji. Kako kaže, krajnji cilj je da ljudi dobiju mogućnost da rade, pa mu je drago što je svake godine sve više zainteresovanih.
Program se realizuje na prostoru Nišavskog, Topličkog, Jablaničkog, Pčinjskog i Pirotskog okruga. Neki od opštih ciljeva su Povećanje izvoza i prihoda, kreiranje novih radnih mesta i smanjenje migracije i priprema za ulazak u EU. Predviđeno je da program traje još dve godine, a trenutno je aktuelan i konkurs na koji se zainteresovani voćari mogu prijaviti do 9. maja.

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.