Metohijski Venac na Dan Abraševića

Izvor: juGmedia, 13.Okt.2018, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Metohijski Venac na Dan Abraševića

Stanovnici Vučja i Leskovca imaće priliku 16. oktobra da uživaju u spletu igara ansambla „Venac“ iz Gračanice, prepoznatljiv po bogatom repertoaru, koji pre svega čine koreografije sa prostora Kosmeta, čak 35 koreografija najpoznatijih koreografa.

KUD Venac gostuje u leskovačkom kraju povodom Dana “Abraševića”, formiranog pre 113 godina, sa čijim folklorcima će zajedno nastupati, kao pre dve godine sa >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << “Lolom” iz Beograda u Leskovcu.

Koncert pesame i igara najpre će biti održan u Domu kulture u Vučju s početkom u 13 sati i to će, ujedno, biti prvo gostovanje nekog od popularnih ansamabala u Vučju.

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac“ osnovan je 1964. godine u Prištini kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

U svojim prostorijama u Prištini ansambla je radio sve do 28. juna 1999 kada biva proteran i primoran da privremeni smeštaj nađe u centralnoj Srbiji u Nišu.

Oktobra 2003. Ansambl „Venac“ se kolektivno vraća na svoje ognjište, gde i počinje sa radom u jako teškim uslovima u Čaglavici, gde funkcioiše do 2008. godine, a onda se seli u Gračanicu u Dom kulture gde se i danas nalazi.

U svom dugogodišnjem radu Ansambl „Venac“ je imao zapažene koncerte i nastupe širom Srbije, ali i zemalja u regionu. U svom radu sarađivali su i sarađuju sa najeminentnijim umetnicima i koreografima širom Srbije.

Početkom 2014. direktor inicira ideju da se Venac omasovi u što kraćem roku, i uspeva u tome, pa u narednom periodu Venac formira jedan omladinski i pet dečijih ansambala. Tokom 2014. osnovao je dečije ansamble kroz škole folklora koje obuhvataju 20-tak mesta na području centralnog Kosova i Metohije. Osnovan je Omladinski ansambl u Gračanici i pet Dečijih ansambala „Venac“ (10 grupa – 5 mlađih i 5 starijih) na centralnom Kosovu. Venčeva ideja je napravila mladu folklornu armiju koja broji 322 člana, a na koju je Venac veoma ponosan, a pre svega siguran da je obezbedio budućnost za folklornu umetnost.

Takođe, Venac kao vrsni poznavalac svog posla nesebično pomaže i radi sa amaterskim KUD-ovima širom Kosmeta.

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.