Memorandum o saradnji za prekograničnu saradnju Srbija-Makedonija

Izvor: JUGpress.com, 03.Apr.2017, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Memorandum o saradnji za prekograničnu saradnju Srbija-Makedonija

LESKOVAC

Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga potpisao je danas  memorandum o saradnji sa Geografskim fakultetom iz Bograda, koja se posebno odnosi na program prekogranične saradnje Srbija – Makedonija.

“Naše kompetencije u okviru rukovođenja projekata i kompetencije Geogradskog fakluteta i njihovo dosadašnje iskustvo oko tema kojima će se ovaj program baviti su kompatibilne, tako da smo došli >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << do zaključka da su mogućnosti za saradnju jako dobre sa obadve strane. Zbog toga smo se dogovorili da poptišemo memorandu o saradnji, kojim ćemo početi i razvoj projekata za program „Srbija – Makedonija“, ali iskoristiti i druge mogućnosti za saradnju, kada je reč o projektima koji će pomoći razvoju Jablaničkog i Pčinjskog okruga, rekla je direktorka Centra Biljana Srtanković.

Saradnja Geografskog fakulteta iz Beograda i Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga traje nekoliko meseci.

Potpisani memorandum podrazumeva stručnu, tehničku i naučnu saradnju, u cilju pripreme za novi projektni ciklus koji se otvara, rekao je dekan Geografskog fakulteta prof. dr Dejan Filipović.

“Geografski fakultet predstavlja univerzitet u malom. Imamo veliki broj stručnjaka iz oblasti geografije, prostornog planiranja, zaštite životne sredine, turizmologije i demografije, a kako su sve to aktuelne teme u Srbiji, neke naše usluge i iskustva koja imamo u izradi planskih i projektnih dokumenata od nacionalnog do lokalnog nivoa pružićemo Centru koji, sa druge strane, ima veliko iskustvo u apliciranju za projekte, rukovođenje i monitoring projekata, rekao je Filipović.

Program prekogranične saradnje „Srbija – Makedonija“ obuhvata saradnju u oblasti zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne i kulturene inkluzije, turističke, kulturne i prirodne baštine.

“Za Jablanički i Pčinjski okrug urađen je prostorni plan, među prvima u Srbiji, i plan impelmentacije tog prostorog plana još 2015. godine, što podrazumeva činjenicu da naša teritorija već ima dosta jasne razvojne smernice, koje je izradila profesionalna i stručna javnosti i Vlada Srbije usvojila. To je bio prvi korak upoznavanja na stručnom i profesionalnom polju, a drugi korak je činjenica da smo se viđali u prilikama kada je Centar bio nagrađivan za projekte u progamu „Srbija – Bugarska“. Ove godine aktuelna je projekat gde smo radili obuku za rurane zajednice u korišćenju IT tehnologija i on je istaknut kao jedan od primera dobre prakse od strane bugarskog Ministarstva za regionalni razvoj. Fakultet, profesori i studenti imaju izuzetne kompetencije na tom polju, dok mi imamo svoje kompetencije koje su prepoznate na nivou Srbije kada je reč o rukovođenju projektima”, rekla je Biljana Stanković.

Program „Srbija – Mekedonija“ još uvek nije otvoren, objasnila je Biljana Stanković, ali se to očekuje vrlo brzo, do kraja godine.

“Naše iskustvo govori da što bolje pre toga pripremite projektne ideje, kada izađe konkurs imate vremena da vrlo kvalitetno popunite taj formular, što je najteži deo, zbog toga smo sada i počeli, kaže direktorka Centra.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.