Izvor: JUGpress.com, 15.Feb.2024, 19:51

Međunarodni dan dece obolele od raka

LESKOVAC

Nacionalno udruženje rodtielja obolelih od raka (NURDOR) na Gradskom trgu obeležilo je humanitarnom akcijom 15.februar, međunarodni dan dece obolele od raka. Prikupljana je novčana pomoć za ovo udruženje simboličnom prodajom šolja, kolača, balona… U ime organizatora Jelena Cakić Stanković kaže da je najjednostavniji način za uplatu pomoći poslati sms 1 na broj 1150.

„Pomoć koju danas >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << okupljamo ide NURDOR-u, organizaciji koja pomaže na više načina. Tu je novčana pomoć za decu, zatim NUROD je napravio hematološko odeljenje u Nišu, imamo roditeljske kuće u Nišu, Beogradu, Novom Sadu gde borave deca sa roditeljima tokom primanja terapija, organizuju se razni kampovi za oporavak dece i cele porodice posle lečenja…“

Jelena kaže da je jako teško vratiti se u realnost nakon borbe sa ovom opakom bolešću, jer je i sama prošla sa svojim detetom kroz to.

„Mom detetu je dijagnostikovana leukemija kada je imalo 5,5 godina. Dve godine je trajalo samo lečenje sa medikamentima, a posle toga još dve godine je trajao oporavak. Sada ima 9,5 godina, sve je u redu i ide tokom kojim treba da ide. Podrška porodice je jako važna tokom lečenja, važno je da imate oko sebe pribrane ljude, da sami budete pozitivni, jer samo pozitivnošću će se rešiti problem. Dete ne sme da vidi vas da ste potonuli, jer će i ono potonuti i tu je kraj. Mnogo znači i podrška koju sam imala od NURDOR-a. Recimo, pomoć oko bolovanja, oko prikupljanja dokumentacije, boravili smo u roditeljskoj kući i u Nišu i Beogradu, jer smo bili na zračenju, zamislite da trebate da platite stan nekih mesec dana… Najviše sam im zahvalna za odeljenje u Nišu koje su izdejstvovali, jer tu svako dete ima svoj apartman, a higijena je tu najbitnija. Majka tu ima krevet pored deteta, kuhinju gde može da mu sprema obroke, jer je toj deci potreban i poseban način ishrane tokom lečenja i korišćenja određenih medikamenata… Ponekad se pitam kako su majke funkcionisale pre svega toga…“(kraj) IS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.