Markovim očima ima spasa

Izvor: RTS, 23.Okt.2013, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Markovim očima ima spasa

Desetogodišnji Marko Tasić iz sela Vinarca kod Leskovca slabovid je od rođenja. Iako su lekari smatrali da operacija nije moguća pre punoletstva, prošle godine potvrdili su da ne mora da se čeka i da su potrebne dve operacije da se dioptrija znatno smanji. Roditelji nisu u mogućnosti da obezbede potrebna sredstva.

Operacijom očiju slabovidom desetogodišnjaku Marku Tasiću od rođenja iz sela Vinarca kod Leskovca, popravio bi se vid.

Marko vidi tek pet odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a iako su lekari prvobitno roditeljima rekli da operacija nije moguća pre punoletstva, prošle godine potvrdili su da ne mora  da se čeka i da bi mu dve operacije pomogle da se dioptrija znatno smanji.

Kako su roditelji bez posla nisu u mogućnosti potrebna sredstva sami da obezbede.

U odeljenje četvrto dva osnovne škole "Vasa Pelagić" održava se čas likovne kulture. Markov omiljen predmet.

"Čak i kad ne vidim nekada lepo nacrtam", kaže Marko.

Desetogodišnji Marko Tasić rođen je u šestom mesecu trudnoće. Vrlo brzo imao je ugradnju sistema za drenažu likvora iz mozga, a znatno kasnije utvrđeno je da mu je vid oštećen 95 odsto. Ipak on pohađa redovnu nastav,u jer porodica nije imala mogućnosti da nastavi obrazovanje u Školi za decu sa oštećenim vidom u Zemunu.

Dobro se uklopio, ali, iako sedi u prvoj klupi, kaže da ima problema.

"Ono što piše na tabli ništa ne vidim, sve je za mene prazno", kaže Marko Tasić.

Zato su tu drugari, da pomognu kad god je potrebno.

"Mi mu štikliramo u radnoj svesci sša ima za domaci, napišemo ono što je na tabli", kaže drugarica Antonija Cvetković.

"Nacrtamo mu, isečemo ono što crtamo i pomognemo svi", kaže Veljko Ganić, drug.

Ovaj uporan i vredan dečak je vrlo dobar đak.

"On ne vidi da piše lepo, ali usmeno se zaista lepo izražava, čak bolje od svojih vršnjaka, ponekad nas zaista sve pijatno iznenadi", kaže Verica Conić, uciteljica.

Marko je potpuno samostalan na putu od kuće do škole i nazad. Sa sočivima mu je mnogo lakše kaže, ali trenutno roditelji nemaju mogućnosti da ih kupe. Najteže im je što znaju da njegovim očima ima spasa.

"Prvo nam je rečeno da ne može da ima operaciju pre 18. godine, međutim prošle godine su nam potvrdili da su potrebne dve operacije i da bi se dioptrija spustila na -1,-2", kaže Markova majka Biljana Tasić.

Za operacije bi trebalo obezbediti 5.000 evra, a četvoročlana porodica živi od očeve naknade za nezaposlene, u selu Vinarcu u skromnoj kući koja je, uz okućnicu, sve što imaju.

Tasići su prošle godine pokušali da animiraju meštane da im pomognu kako bi sakupili novac, ali nisu uspeli.

Namenski žiro račun za pomoć malom Marku je otvoren u OTP banci, filijali Leskovac na ime Markovog oca Nebojše Tasića.

Broj žiro računa: 325-9300800092925-82

rts.leskovac@rts.rs

+381 16 242 131

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.