Manje ajvara iz leskovačke kotline

Izvor: RTS, 19.Nov.2018, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje ajvara iz leskovačke kotline

Iz leskovačke kotline ove godine znatno manje tegli ajvara krenuće put tržišta u zemlji i inostranstvu. Vreme nije išlo na ruku ovom povrću, ali proizvođači iz udruženja "Leskovački ajvar" ipak neće izneveriti svoje kupce, kao ni posetioce predstojećeg sajma etno-hrane u Beogradu.
Upržena pečena paprika, začinjena sirćetom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i solju. U leskovačkoj kotlini zimnice bez ajvara nema. Ljuti, neljuti, cepkani, mleveni. Sada, kao i nekada. Čuveni leskovački ugostitelj rado se seća bakinog špajza.

"Ja sam najviše voleo cepkani ajvar, ali da znate da se ukus uopšte ne razlikuje, iako to nije mlevena paprika", kaže Dragan Stamenković, ugostitelj. Od hrane dostupne svima do delikatesa koji počinje da se služi poput kavijara. To je put leskovačkog ajvara.
"Na malim zalogajima, odnosno kao jedan vrhunski specijalitet koji se dodaje prilikom pripremanja kanapea", objašnjava Slaviša Milošević iz Trgovinsko-ugostiteljske škole u Leskovcu.
Iako se pravi na celom Balkanu leskovački je poseban. Tajna je kažu stručnjaci u paprici koja je spoj tradicije, podneblja, zemljišta i semena. Vremenski uslovi nisu joj ove godine odgovarali. Kvalitet je bio dobar, ali manji rod paprike smanjio je broj tegli čuvenog leskovačkog specijaliteta.
"Mislim da smo globalno zadovoljni s obzirom da je bilo kiše u prvom periodu juna meseca i u maju kada se paprika sadila, dosta je bilo bolesti, teško smo mogli da je zaštitimo, onda je došla slana, ali smo izvukli maksimum", ističe Gordana Petrović, Udruženje „Leskovački ajvar".
Zaštita geografskog porekla 2011. potom i međunarodni certifikat povećali su potražnju. Sve se teže stiže do leskovačkog brenda.
"Da smo napravili dobar brend i da je potražnja izuzetno velika ne samo ovde u Srbiji nego traži se i preko granice, neke količine se prebace, ali jedna organizovana proizvodnja koja bi trebala da usledi u narednom periodu sigurno da bi zadovoljila i kupce u inostranstvu", objašnjava Goran Jović, predsednik Regionalne komore Srbije.
Zbog manjeg prinosa paprike sezona spremanja ajvara je završena znatno ranije. Tržištu je isporučeno oko 20% tegli ajvara manje u odnosu na prošlu godinu. Ostalo je još toliko da se u najboljem svetlu predstave posetiocima predstojećeg sajma Etno hrane u Beogradu.
 
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.