Izvor: JUGpress.com, 23.Jun.2023, 20:54

“Male leskovačke priče” promovisane u Novom Sadu

NOVI SAD-LESKOVAC

Prva knjiga leskovačkog pisca Aleksandra Stojanovića Kana, zbirka pod nazivom „Male leskovačke priče“, promovisana je u Novom Sadu. Nakon prezentacije u Leskovcu, publika u gradu na Dunavu je imala priliku da čuje nešto više o inspiraciji za nastanak ovog dela, kao i o tome kako je autor uopšte počeo da piše.

„Pisanje je, sasvim spontano, postalo jedna od mojih velikih životnih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << strasti. Iako sam, kada „vratim film“, prve priče beležio sa osam ili devet godina, pravu afirmaciju u kolažu mojih aktivnosti, pisanje je doživelo tek godinama kasnije, kad sam upisao fakultet“, ukazao je Stojanović na svoje početke u književnoj branši.

„Knjiga o kojoj pričamo, zbirka pod nazivom „Male leskovačke priče“, više godina je nastajala kao daleka ali postojana ideja u mojoj glavi. Budući da ona u sebi sadrži dela nastajala u različitim periodima u mom životu, onda mogu reći da se početak nastanka knjige veže za početak 2017. godine, jer je tada napisana prva priča koja je svoje mesto našla u štivu u čiju čast smo se okupili ovde“, nastavio je autor.

Stojanović je ukazao i na značaj koji pisana reč ima za njega, ali i za širu zajednicu.

„Smatram da je pisana reč jedan od, ako ne i najveći izum u istoriji čovečanstva. Knjige su jedno od najznačajnijih obeležja ljudske civilizacije i onaj neprimetni, ali vazda prisutni momenat u stvaranju koji preživljava ratove, epidemije i poplave, samo da bi, posle nekoliko vekova, inspirisao neku osobu koja možda živi hiljadu milja daleko od mesta gde je pisac stvarao. To je njena najveća snaga, pored one alhemijske snage da nam život učini lakšim i smislenijim“, podvukao je Stojanović.

Na kraju, on je ukazao i na neke osobine priča koja se nalaze u knjizi.

„Pisani izraz je za mene potreba, oslobađanje, ali i način da upoznam sve krivudave dubine svoga uma, kao i skrivene hodnike u dušama onih koji imaju svoje mesto na mojim mapama, bili oni stvarni likovi ili plodovi jedne đavolaste mašte. Na granici između realnog i nadrealnog, nastala je ova knjiga, koja može svakog naterati na razmišljanje o svom životu i životima drugih, jer je podjednako relevantna za Leskovčane i jug Srbije, koliko i za Beograđane, Novosađane, ali i druge ljude širom regiona. Svako ko je bude pročitao, uveriće se da je to tako. Magija pisane reči pomera granice, miri nepomirljivo i neraskidivo nas spaja. Negujte tu magiju!“, zaključio je Stojanović.

Promociju je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) u svojim prostorijama. (kraj) NR/ MN

 Informacije o knjizi “Male leskovačke priče”, i njenu kupovinu, možete ostvariti putem mejla male.leskovacke.price@gmail.com.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.