Lični bankrot skida omču sa vrata

Izvor: B92, 03.Mar.2011, 04:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lični bankrot "skida omču sa vrata"

Beograd -- Mnogi prezaduženi žitelji Srbije jedini izlaz mogli bi da pronađu u proglašenju ličnog bankrota. Zbog dugova nisu retka ni samoubistva.

Reč je o pravnom institutu koji nažalost, u našem zakonodavstvu ne postoji, a koji je recimo prošle godine iskoristilo milion stanovnika SAD.

Suština ovog instituta, kako navodi Stanimir Marković, predsednik Privrednog suda u Leskovcu, je da se pojedincu koji proglasi da nije u stanju da otplati dugove, omogući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da zadrži deo imovine i sredstava za rad.

Istovremeno mu lični stečajni upravnik predlaže dinamiku prodaje i otplate duga tokom tri do pet godina. Dužnici se tako štite i od nestrpljivih poverilaca kojima često "padne mrak na oči", pa ne biraju sredstva da naplate dug.

UBIO SE KOMBIJEM NA LIZING

Ova zakonska mogućnost mogla bi mnogima da spase život. Preduzetnik iz Vlasotinca, Miroslav D. svesno je kombijem uzetim na lizing, pri najvećoj brzini udario u kamion na auto putu kod Pečenjevca. Preminuo je na licu mesta. Za sobom je ostavio suprugu, dete i imovinu opterećenu hipotekama. Nije mogao redovno da plaća rate bankarima, pa se zadužio kod "zelenaša" koji nisu imali milosti.

Ova zakonska mogućnost mogla bi mnogima da spase život. Kada je uvideo da ne može da se iščupa iz "dužničkog ropstva", građevinski preduzimač Novica Ž. iz Vlasotinca kome su propale investicije u Novom Sadu, ubio se.

U dva slučaja samoubistva u Vlasotincu, reč je o milionskim iznosima, ali su neretko pred ovim teškim iskušenjem i mnogi koji su tuženi za struju, vodu, grejanje. "Zaglavili su" sa kreditnim karticama, keš kreditima...

"Mole, plaču, prete. Obećavaju da će uzeti kredit da plate dug. Međutim, iskustvo mi govori da kada se jednom upadne u dugove teško se pronalazi izlaz, samo se sve dublje tone kao u živo blato", kaže izvršni sudija Osnovnog suda Časlav Rajković kome je zapala ova obimna materija od 10.000 izvršnih predmeta u Leskovcu na osnovu dugovanja.

Zbog dugova pucaju porodice, razvode se brakovi, roditelji se odriču dece. Zato su Slovenci prvi iz okruženja uveli lični bankrot, a pripremaju se da to učine Hrvati i Crnogorci. Umesto da zbog dugova čovek završi kao socijalni slučaj ili samoubica, pada pod starateljstvo ličnog stečajnog upravnika.

"Suština ličnog bankrotstva je da se uzme u obzir celokupna imovina i prihodi dužnika. To je zaštita za onog ko objavi bankrot, jer ne mogu da mu se prodaju osnovna srestva za život i rad. Ostala imovina se prodaje, a ostavlja se mogućnost da se dug naplati iz budućih prihoda u roku od tri do pet. Često se deo duga otpisuje. Nije cilj da dužnika sankcionišete već da ostavite mogućnost da ponovo počne da zarađuje", navodi sudija Marković.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lični bankrot "skida omču sa vrata"

Izvor: Krediti.rs, 03.Mar.2011

Mnogi prezaduženi žitelji Srbije jedini izlaz mogli bi da pronađu u proglašenju ličnog bankrota. Zbog dugova nisu retka ni samoubistva.

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.