Leskovački  strip umetnik junak u Argentini

Izvor: JUGpress.com, 20.Jul.2016, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovački strip umetnik junak u Argentini

LESKOVAC

Najnoviji strip leskovčanina Srđana Nikolića Peke „Iza crnog sunca“, koji govori o eksperimentima nacističke Nemačke sa letelicama, izložen u galeriji Gradskog muzeja u Buenos Ajresu

Još neobjavljeni strip leskovačkog crtača i scenariste Srđana Nikolića Peke „Iza crnog sunca” izložen je u galeriji Gradskog muzeja u Buenos Ajresu u okviru 21. Tango art festivala. Na njegovo veliko >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << iznenađenje, dobio je obaveštenje da je ovaj popularni južnoamerički festival posvećen „Peka art učitelju“.

Tema stripa vezana je za misterioznu bazu nacističke Nemačke na Antarktiku.

„Iza crnog sunca“ bilo je nacističko tajno udruženje za koje ni sami Nemci nisu znali, osim određenih krugova tipa SS. Nemci su radili na tajnim projektima letelica kako bi sprečili propast Nemačke pred kraj Drugog svetskog rata. Na Antarktiku su napravili bazu tako sigurnu da niko nije ni znao za nju. Gradnja je počela još 1938. godine. I tamo je radio veliki tim stručnjaka koji je napravio ogromne podzemne prostorije, čitav podzemni grad. Na internetu sam pronašao te hodnike i deo zaostale opreme. Pošto sam od malena fasciniran letećim tanjirima, zainteresovao sam se kakve su to letelice pravili nacisti. Godine 1947. desio se jedan događaj vezan za admirala Birda, slavnog američkog pomorskog oficira koji je učestvovao u iskrcavanju saveznika u Normandiji i u završnim bitkama sa Japanom. On je 1929. godine dobio zadatak da nadleti i istraži Antarktik avionom kako bi Amerikanci videli da li mogu neki prostor da uzmu za svoje potrebe. Tamo je temperatura bila minus sedamdeset i shvatili su da tu ne mogu ništa da rade, sem da se smrznu. A devet godina kasnije tamo stižu nacisti i otvaraju bazu. Godine 1947. jednog pilota koji je leteo duž američke obale sa južne strane, uporedo je pratilo krilo sa nemačkim oznakama. Prelazi ga i leti, okreće se na sve strane, leti vrlo brzo. Drugi slučaj, prolaze tri leteća objekta sa nemačkim oznakama, imaju mitraljeze, koriste lasere. Kada sam to pročitao, pitao sam se da li je to moguće. Kada sam pročitao istoriju, zaključio sam da su bili superiorni. Onda sam video tipove letelica koje su napravili, ali nisu imali dovoljno vojnika da izmene situaciju u svoju korist. Pomenuti admiral Bird je jednom prilikom rekao predsedniku Hariju Trumanu – ako ovi sa juga dođu, Amerika je gotova. Koji sa juga, pitao je Truman. Onda mu je on objasnio da Nemci imaju letelice koje lete u svim pravcima neverovatnom brzinom. –Da li da te proglasim ludim ili da te pošaljem u tajnu ekspediciju da ispitaš o čemu se radi, zaključio je Truman.

Meni je ta priča bila fascinantna, morila me mesec dana, onda sam seo i za tri dana napisao scenario i nacrtao ceo strip od prve do poslednje strane i eto ga u Argentini. Konkurisao sam kod više domaćih i stranih izdavača i videćemo šta će biti. U svakom slučaju, to je originalan strip, jer do sada niko nije uradio strip o tome, ispričao je naš sagovornik.

Šta je danas sa bazom

Naš sagovornik navodi da je baza na Antarktiku bila aktivna do 1965. godine.

” Od tada osoblje i tehnika nestaju. I danas se nagađa gde su nestali. Prema mojim saznanjima, glavnina je u zabranjenoj zoni 51 u Nevadi, SAD. Manji broj je otišao u Argentinu, mislim na stručnjake sa Antarktika, dok je treća grupa otišla u Južnoafričku Republiku. Tamo i danas Nemci imaju treću po veličini grupaciju belaca koji žive u glavnom gradu Pretoriji i okolini. Pre tri godine zamalo da dobiju i izbore i predsednika republike, ali je tajna služba likvidirala kandidata za predsednika nemačke populacije, ističe sagovornik „Politike“.

– Bio sam ne malo iznenađen kada me je pozvao Andres Koreni, jedan od glavnih organizatora festivala, inače, moj prijatelj sa Fejsbuka. On i Vilson Vijera, njihov čuveni crtač koji radi vestern stripove za italijanskog izdavača „Bonelija”, zatražili su da im u PDF formatu pošaljem strane najnovijeg albuma „Iza crnog sunca”. Zgranuo sam se kada sam video da je festival posvećen meni, bože, čime sam ja to zaslužio. Imam dosta prijatelja u Argentini, ali nisam znao da me toliko obožavaju. To su uglavnom potomci Nemaca koji su tamo otišli posle Drugog svetskog rata. Zavoleli su me preko stripova u kojima su glavni junaci Nemci. Neverovatno je da su me i u Belgiji i Francuskoj terali da crtam Nemce, priča za „Politiku” Srđan Nikolić Peka.

Srđan Nikolić Peka autor je brojnih stripova u zemlji i inostranstvu, radio je za mnoga domaća izdanja, kao i za dvadeset država širom sveta, najviše za Belgijance, potom za Francuze, ali i u Švajcarskoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Makedoniji, Americi, Kanadi. Bio je urednik strip magazina „Arsenal“. Objavljivao je u „Našoj reči“, „Đačkom zabavniku“, „Proleteru“, „Nevenu“, „Tajnama nindži“, „Sekspresu“, „Strip presingu“. Među njegovim objavljenim radovima su „Pejn“, „Smrtonosno nasledstvo“, „Robinzon Kruso“, „Zlatokosa“, „Maca i Miša“, „Zele“, „Nagrada“. Nacrtao je preko dve i po hiljade tabli stripa.

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.