Leskovački strip autor izlaže u Trsteniku

Izvor: JužneVesti.com, 25.Dec.2020, 11:12

Leskovački strip autor izlaže u Trsteniku

Jedan od najpoznatijih leskovačkih strip serijala - Vekovnici, svoje predstavljanje imaće i na izložbi u Trsteniku gde će ljubitelji stripa moći da se upoznaju sa ostvaranjem koje se našlo i na listi najvažnijih izdanja u izboru britanskog teoretičara Pola Graveta.

Povod za gostovanje ove izložbe je objavljivanje integrala Vekovnika "Život i smrt" koji je izdat uz pomoć Grada Leskovca, a pre >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Srbije objavljen je i u Hrvatskoj, Rumuniji, Severnoj Makedoniji i Grčkoj.

Autor stripa Marko Stojanović kaže da je ideja projekta u Trsteniku traganje za vizuelnim identitetom srpskih milotoških stvorenja, između ostalog i vampira, o kojima u ovom kraju postoje brojna predanja i legende, što se savršeno poklopilo sa serijalom Vekovnici koji se bavi domaćom istorijom, baštinom i mitlogijom.

Zadovoljstvo mi je što sam sa učenicima škole "Ljubivoje Bajić" bio u mogućnosti da uradim radionicu koja će im omogućiti da urade svoj prvi strip, jer je to na neki način širenje onoga što mi u Leskovačkoj školi stripa "Nikola Mitrović Kokan" radimo svake godine kroz javni čas stripa na otvorenom gde pomažemo učenicima više leskovačkih osnovnih škola da načine prve korake u devetoj umetnosti. Još veću čast mi čini to što je Trstenik odabrao strip, i to upravo Vekovnike, da njima zatvori izlagačku sezonu 2020. i otvori izlagačku sezonu 2021. godine - kaže Stojanović.

Izložba u Likovnom salonu Doma kulture Trstenik otvorena je 24. decembra, a postavka će trajati do 15. januara 2021. godine, a nastala u sklopu projekta Art out Pavle u saradnji Doma kulture Trstenik, Narodnog univerziteta Trstenik i Osnovne škole "Ljubivoje Bajić", a uz finansijsku odršku Opštine Trstenik.

Podsetimo, na serijalu Vekovnici je do sada sarađivalo preko 200 strip crtača i ilustratora iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Turske, Španije, Slovačke, Nemačke, Rusije i Brazila.

Imao je više grupnih izložbi koje su postavljene u Beogradu, Valjevu, Zaječaru, Vranju, Somboru, Leskovcu, Nišu, Varvarinu, Laktaši, Herceg Novom, Sofji i Slivenu.
Pogledaj vesti o: Trstenik

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.