Izvor: JUGpress.com, 12.Sep.2019, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovački spomenari: Beljakovi

LESKOVAC

     Mihajlo – Mika Stojanović iz Veliku Grabovnicu belu zemlju – umu donosi i prodava. Mika belu zemlju iz Veliku Grabovnicu donosi, a vreme se iz onaj vek u ovaj prenese. Onda Mika batali umu da prodava i od Cincarina Dimitriju – Mitu  Oldi uzede pod kiriju radnje u  Široku čaršiju i s trgovinu poče da se bavi. A od belu zemlju ostade mu nadimak – Mika Beljak, još 1889. godine. Ondak od  nikoga >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Musu kupi plac i dućan napravi – 1928. godine.Tri godine kasnije dozida sprat i na radnju  napisa tej dve godine i ime Beljak.

      Mihajlo – Mika Stojanović Beljak, žena  Paraskeva, deca Blagoja, Vaska, Petar, Stana i Proka. Paraskeva umre 1910. godine i Mika oženi Julku, tetku na Milana Bure, deca Vida i Branko Beljak,  žena Bosiljka, unuka na Miče pekara, sin Zoran, žena Slađana, deca Ivan i Dragana…

     Blagoja Beljak ss Svetu Graočanku zadrža pod kiriju radnju od Cincara Mitu Oldi, a ondak otide u Beograd i otvori kvantašku radnju. Blagoja, žena Zagorka od Severovi, deca Desanka i Dušica. Vaska se odade za Mile Rubana, deca Duško, Vera, Nikola i Danica. Petar Beljak, opančar, žena Julka od Ćokčini u Pop Ilijinu ulicu, deca Milorad – Mile, Ljiljana i Olgica. Mile, žena Nata, deca Dragana i Nevena. Dragana, muž Višeslav Jovanović Abraš, deca Vladimir i Bojana. Nevena, muž Zoran Prokopović, sin Vladimir.  Ljiljana, muž Sveta Rajković, ćerka Vesna. Olgica, muž Dragan Smiljković,, deca Marijana i Milan. Stana Beljakova se odade za Božidara Stamenkovića Abraša, deca Vladimir, Branko, Mirjana i Siniša. Proka oženi Maricu Dzoljevku, deca Radmila i Jeftimija. Vida, muž Rade Golotrpče, ćerka Zorica.  Rade četeres prve puca na nemačku kolonu kude Svilajnac i poginu, a Vida se preodade za Batu  Bundzu u Niš.

       U Beljakovi sve ima i uvek ima. Jula u podne vika decu na ručk:

      – Olgice! Ljiljo! Mile! Ajde da ručamo!

      A Dobrica Buzina kazue:

      – Božeee, koe li Beljakovi sg edev!

      Pa uzne kašiku i udara u prazan tanjir da se čk na ulicu čue i vika:

      – Macane, ajde da edemo!            

       Pera Beljak golem veseljak i pevač – tenor. Cel dn se obnosi s kože  i opnci, a uveče, kad zatvori radnju on ne ide doma, nego u Mladžinu kafanu otidne i tuj se druži samo s učitelji i s nji ostane do devet-deset sata. Kad Pera  umre, 1950. godine, sin mu Mile i Perin brat Branko ostadoše da radiv zajedno  u radnju.      

     Beljakovi su s dućani komšije s Mladžini, kazue Branko Beljak. Samo ne kapija za ulazak u mladžinu kafansku avliju deli. ( tuj kude je bila kapija posle napraviše fotografsku radnju ). Branko i Mile praviv papuče i opnci i  sve što se događa pred Mladžinu kafanu i do Beljakovi dućani –   vidiv  el pa čujev… A ima  koje i da se  vidi i da se čuje  jer čaršija je takva bila – sve se vidi, čuje i znaje… I idev čaršijske priče po dućani, kafane i trgovine…

   Pred Mladžinu kafanu i naš dućan svaki dn Pirka Jovkin i braća Čavrljugini, kazuvaše Branko Beljak.  A taj Pirka Jovkin je imaja čvrgu na glavu i stalno je držaja palac pod bradu, ustvari osloni bradu na palac i takoj stoji i priča s palac podbočen pod bradu. I taj Braća Čavrljuge idev u ribe i faćav ( loviv ) ribe  za Pirku Jovkinoga. Taj Pirka Jovkin je finansirao braću Čavrljuge. Njihov „štab’’ je bio u kafanu na Uroša Mladžinoga. I Pirka Jovkin kupi jedno jare el pa dve jarići, zakolje gi i i podeli na po pola – i toj jare podeleno na po pola Jordan Čavrljuga i Blagoja Čavrljuga prodavav –  drživ tej polovinke od jare  na mali prst i idev po čaršiju i prodavav gi.    

     Jednoga dana Mika Čoljak drži pola jare s glavče  na mali prs, a Čavrljuga mu nešto reče pa se posvađaše, a drživ polovinku jare s glavče ( prednji deo od jare )  i u toj svađanje  Mika Čoljak udari Čavrljugu s onuj polovinku s glavče od jare  po glavu…

      Pirka Jovkin je imaja ženu Vasku i kupiše  jedanput lubenčiki da prodavav pred Mladžinu kafanu. A ovde pred kafanu su imala drveća. I turija Pirka  lubenčiki da   prodava i otišja on da spije, a žena mu Vaska  ostala da prodava lubenčiki. A brašnar Jordan Dimitrijević došeja da kupi jedno lubenče i kaže:

– Zeleno tvoje – zrelo moje!

– Ako, rekla Vaska.

I Jordan brašnar seče lubenče  i kad isekja  lubenče kazuje:

–  Zelene semke!

– Dobro, komšijo, rekla Vaska.  Turi gu tuj i uzmi drugo!

Jordan brašnar isekja drugo lubenče.. pa takoj isekja edno pe šes lubenčiki i na asvi lubenčiki – zelene semke!

I u taj ma dođe Pirka Jovkin –  a ja toj sve gledam. Pirka Jovkin  malečak beše, a veđe mu velike, a od spanje jedna veđa nagore, jedna na dole, a sav naduja od spanje pa će kaže na Vasku:

   –  Šta je ovoj… ti majčina.. Koj iseče  ovija lubenčiki?

-Pa, komšija Jordan gi probira a ono zelene semke – kazuje Vaska.

– Majku .. i na tebe i na Jordana—vika Pirka. Pa zar tolka šteta.. pe šes lubenčiki isečeni.. Kome sg isečeni  lubenčiki da prodamo..

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.