Leskovački  ljuti voz

Izvor: Blic, 02.Sep.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovački ljuti voz

Na Širokoj čaršiji u centru Leskovca preksinoć su pred oko 20.000 posetilaca po dvadeseti put upaljene roštiljske baklje u pratnji Roštiljka i Roštiljke, maskote ove gurmanske manifestacije, igre mažoretkinja, trubača i uz svetlosti tradicionalnog vatrometa. Leskovac je ponovo obavijen mirisima sa šezdesetak skara i dimom, a pored srpskog, na ulicama se mogu čuti i slovenački, makedonski, mađarski, grčki i nemački jezik.

Leskovčanke su ove nedelje odložile >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << šerpe: Najbolje idu pljeskavice od 100 grama

- Hamburger je za pljeskavice ziro, ali je prasetina još ukusnija. Doći ću i sledeće godine jer sam oduševljen i ambijentom i ljubaznim ugostiteljima - priča Švajcarac Kristof Bru, dok pedantno stavlja u usta poslednji zalogaj prasećeg pečenja. Bru je na „Roštiljijadu” stigao juče pre podne sa grčkim prijateljem Nikosom Andoniusom i bračnim parom Laticom i Miloradom iz Ćuprije. Specijalitetima sa roštilja oduševljen je i Grk.

- Eh, kada bi naši Grci napravili nešto slično - kaže dok ispija tikveško vino. - Ali gde su vaša domaća vina, zašto su sva iz Makedonije - čudi se Grk.

Četvoročlanoj porodici Momčilović iz Beograda posebno prijaju pljeskavice od 100 grama koje su plaćali po 100 dinara.

Deca sa makotama „Roštiljijade”

– Nikada do sada nisam jeo ukusniju klopu. Ne zna se šta je lepše, pljeskavica ili tortilja - pun je hvale Mladen Momčilović, koji s druge strane ima primedbe na saobraćajnu policiju zbog njene rigoroznosti.

Leskovčanke su ove nedelje odložile šerpe i tiganje u špajz.

- Kupila sam tri pileća bataka i gurmansku pljeskavicu za decu, da užinaju, a večeras ih izvodimo. Šta ću, neće ništa drugo dok traje „Roštiljijada” - vajka se Daliborka Stanojević, kojoj su u goste pristigli i rođaci i prijatelji iz Beograda.

Zadovoljno trljaju ruke i čevabdžije, ali i prodavci krofni, ikona, majica i bižuterije, poređani duž zatvorenog Bulevara Oslobođenja.

- Prodaja ide odlično, bolje nego prošle godine. Sinoć, dok je pevao Željko Samardžić, mnogo se pojelo i popilo. Leskovčani uglavnom kupuju pljeskavice od 100 dinara, jer nemaju pare, a ovi sa strane i pečenje - pričaju leskovački ugostitelj iz „Hasa” Saša Stojanović i vlasnik „Kolibe” Staniša Jovanović.

Mažoretkinje na otvaranju manifestacije

Onima koji ne vole roštilj, a požele hranu dok uživaju u koncertima srpskih estradnih zvezdi, nude se girice i krofne.

- Nije loše, nije loše, samo da nas vreme posluži - kaže vlasnik aparata za pravljenje krofni, dok malo dalje ikonopisac Zlatko Matković Zlaja iz Vučja obleće oko mušterija.

- Kupuje se kao na Guči, a najbolje mušterije su mladi - priča Zlaja koji ikone izrezbarene u paljenom drvetu prodaje po ceni od 1.500 do 3.500 dinara.

Organizator ovog jedinstvenog Festivala roštilja na Balkanu Turistička organizacija Leskovac očekuje oko pola miliona posetilaca iz zemlje i inostranstva, koji će pojesti oko 40 tona mesa sa roštilja. Pored hrane i piva i obilje piva sa nekoliko namontiranih pivnica, gosti mogu da uživaju i gurmanskim takmičenjima, poput spravljanje „pljeskavice iz ruku”, i pljeskavice za Ginisa, ali u tradicionalnom brzom nizanju paprika. U zabavnom delu programa nastupiće brojni trubački orkestri, kao i estradne zvezde Romana, Ana Bekuta, Vlatko Stefanovski, zatim, „Amadeus bend” i „Zvezde Granda”, a u subotu, završne večeri na programu je Međunarodni karneval na kome će se pojaviti i preko 600 učesnika pod maskama iz Evrope.

- Večeras želimo da ličimo na Rio de Žanerio i Berlin. Večeras želimo da pobedimo Egzit i da budemo veseliji od Guče - poručila je ministarka za NIP Verica Kalanović, otvarajući jubilarnu leskovačku „Roštiljadu”, a potom priznala „Blicu” da njena, ali i sve prethodne vlade, nisu ni finansijski ni na druge način pomogle da ova jedinstvena manifestacija dobije na značaju. Možda je baš zato i doživela jubilej!
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.