Leskovački hor Branko najbolji u svojoj kategoriji

Izvor: RTS, 03.Sep.2019, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovački hor "Branko" najbolji u svojoj kategoriji

Leskovački dečji crkveni hor "Branko" na nedavno održanom međunarodnom festivalu u Ohridu, u konkurenciji 30 horova, osvojio je drugu nagradu i posebno priznanje za najbolji hor u svojoj kategoriji.
Milina je slušati ih kada iz srca i duše pevaju liturgiju. Uz duhovne na festivalskom repertoaru i narodne pesme, kompozicije popularne i muzike za decu. Lepotu i raskoš glasova dvadesetak članova leskovačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dečjeg crkvenog hora "Branko" nagradili su i žiri i publika.
 
"Ceo raspust letnji su žrtvovali da bi dolazili na probe i da bi postigli to što su postigli", kaže Siniša Stamenković, dirigent dečjeg crkvenog hora "Branko" Leskovac.
Kao porodica su. Složni, posvećeni muzici, pravoslavlju, negovanju pravih vrednosti. Svako takmičenje donosi im radost, uzbuđenje i nagrade.
"Priznanje za sav trud i volju profesora i profesorke i nas u horu. Trudili smo se tokom cele godine", kaže Ognjen Milenković, član dečjeg crkvenog hora "Branko" Leskovac.
Sedamnaestogodišnjoj Teodori koja je ovde od samog osnivanja hor joj je kaže odredio životni put. Počela je da peva sa 10 godina. Toliko je nedavno napunila Natalija, najmlađa u horu.
"Pevali smo na raznoraznim jezicima što mi je takođe mnogo pomoglo. Jednostavno su me profesori nekako povukli ovde da nastavim solo pevanje u srednjoj Muzičkoj", navodi Teodora Jovanović, član dečjeg crkvenog hora "Branko" Leskovac.
"Meni se dopalo kako ovaj hor peva i zavolela sam da pevam u ovom horu", kaže Natalija Jovanović, član hora.
Ponosno i sa zadovoljstvom ova deca nastavljaju tradiciju čuvara duhovnosti, crkveno-pevačke družine "Branko". Brižljivo se čuvaju priznanja, orden Svetog Save i zlatom izvezena zastava iz 1887.godine.
"Kad stasaju i steknu zrelost prelaze u veliki hor "Branko" i dalje nastavljaju sa misijom širenja lepe misli i lepog osećanja pravoslavne pesme", navodi Vladan Ranđelović, starešina hrama "Svete Trojice" Leskovac.
Utisci iz Ohrida se još nisu slegli, a dirigentima Siniši i Jeleni već stižu pozivi za nastupe u zemlji i Evropi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.