„Leskovački glasnik“ zloupotrebljen kao navodni dokaz transparentnosti

Izvor: juGmedia, 14.Feb.2016, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Leskovački glasnik“ zloupotrebljen kao navodni dokaz transparentnosti

LESKOVAC – Organizacija „Transparentnost Srbija“, koja je Leskovac svrstala u 4 najtransparentnija gradova u Srbiji, oštro je osudila pokušaj lokalnih vlasti da bilten „Leskovački glasnik“ predstave kao indikator na osnovu koga su rangirani na ovoj listi.

U ovoj nevladinoj organizaciji ističu da izdavanje biltena u kojem lokalne vlasti (afirmativno) predstavljaju svoju rezultate, nije indikator na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << koga su ocenjivali transparentnost.

“Ne smatramo da je tako nešto od značajnog uticaja na transparentnost lokalne samouprave, već, naprotiv, može poslužiti za političku promociju, posebno ako se bilten pokreće neposredno pred lokalne izbore. Stoga ne odobravamo dovođenja indeksa LTI i našeg istraživanja u vezi sa biltenom  koji je pokrenuo kabinet gradonačelnika Leskovca, posebno u situaciji kada se u javnosti postavlja pitanje da li je izdavanjem ovog glasila lokalna samouprava prekršila Zakon o infromisanju, po kome jedinici lokalne uprave nemaju pravu da budu osnivači javnih glasila”, obrazlaže se u saopštenju “Transparentnosti Srbije”.

Naime, juče su leskovačke lokalne vlasti delile sugrađanima prvo izdanje „Leskovačkog glasnika“ na Bulevaru oslobođenja u centru grada gde je rečeno da je ovaj bilten još jedan način da se pokaže transparentnost i otvorenost lokalne samouprave prema građanima.

Ana Jovanović iz kabineta gradonačelnika Leskovca podsetila je tom prilikom da je Leskovac i zvanično proglašen jednim od najtransparentnijih gradova.

“Na 4. mestu smo u Srbiji, a štampanjem ovog biltena smo to još jednom dokazali”, kazala je ona.

U organizaciji „Transparentnost Srbija“ kažu da žele da izbegnu da njihovo rangiranje postane izgovor za neke druge probleme u vezi sa transparentnošću ili odgovor na pitanja u vezi sa korupcijom ili borbom protiv korupcije.

“Ovim istraživanjem nismo merili korupciju niti borbu protiv nje, a transparentnost smo ocenjivali na osnovu precizno postavljenih indikatora (koji će biti dostupni od četvrtka)”, zaključuje se u njihovom saopštenju.

Aktivisti SNS danas na praznik u Radničkom naselju u Leskovcu dele Leskovacki glasnik i kalendare gradjanima. Kod mene zamislite nisu bili…cccccc

Posted by Ivan Krcko Krstic on недеља 14. фебруар 2016.


(Kraj) dum

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Kampanja: Zloupotreba Leskovačkog glasnika?

Izvor: OkRadio.rs, 14.Feb.2016

Organizacija „Transparentnost Srbija“, koja je Leskovac svrstala u 4 najtransparentnija gradova u Srbiji, oštro je osudila pokušaj lokalnih vlasti da bilten „Leskovački glasnik“ predstave kao indikator na osnovu koga su rangirani na ovoj listi. U ovoj nevladinoj organizaciji ističu da izdavanje...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.