Leskovački budžet manji za 32 miliona – Evo i zbog čega

Izvor: juGmedia, 13.Sep.2016, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovački budžet manji za 32 miliona – Evo i zbog čega

LESKOVAC – Prvim rebalansom gradskog budžeta, planirani ukupni prihodi, primanja i preneta neutrošena sredstva iznosiće oko 3 milijarde 800 miliona dinara, što je za 32 miliona manje u odnosu na prvobitni plan.

Kako je na današnjem Gradskom veću objasnio načelnik Uprave za finansije Dalibor Tričković, u strukturi prihoda na nekoliko pozicija je došlo do značajnih odstupanja u odnosu na plan.

U strukturi rashoda, najveće povećanje beleži posledica >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << čestih prinudnih naplata po osnovu nerešenih pitanja imovine i eksproprijacije iz ranijih perioda – čak sa 150 na 200 miliona dinara.

Porez na prihod od samostalnih delatnosti beleži značajni rast sa prvobitnih 74 na 85 miliona dinara. Komunalna taksa za držanje motornih vozila, sa prvobitnih 74 planira se na 60 miliona. I kapitalni transferi od pravnih lica beleže promenu planske kategorije sa 10 na 15 miliona zbog učešća Parking servisa u finansiranju pojedinih parking prostora„, objašnjava Tričković.

On ističe da su prihodi od dobiti Javnih preduzeća u ovoj godini značajno prihodovali u gradski budžet i to u iznosu od 80 miliona dinara.

Leskovac je po osnovu ugovora o kreditima sa Intesa bankom iz 2015. godine povukao iznos od 163 miliona dinara. Prihod koji se značajno smanjuje je onaj po osnovu naknade za uređenje građevinskog zemljišta“, ističe načelnik.

Inače, za zaposlene u lokalnoj samoupravi izdvajaće se čak 6 miliona dinara više po osnovu naknade troškova zaposlenima.

Sa druge strane, otplata kamata beleži smanjenje za oko 7 miliona dinara jer je u toku godine EURIBOR na minimumu, a grad redovno servisira obaveze, tako da nema zatenih kamata. Ali i poslednje zaduživanje, u oblasti energetske efikasnosti, obezbedilo je GRANT od 15 do 20 procenata po pojedinim kategorijama, tako da je i to dodatno oborilo obavezu po osnovu kamata„, naglašava Tričković.

Po njemu, značajnije veća sredstva planiraju se za potrebe socijalne zaštite, i to sa 56,5 na 65,8 miliona dinara.

Dragan Marinković

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.