Izvor: JUGpress.com, 28.Apr.2023, 08:48

Leskovački “Vodovod” i “Toplana” gubitaši

LESKOVAC

Leskovački “Vodovod” je prošlu godinu završio sa gubitkom od 11 miliona dinara.

Ovo je na poslednjoj održanoj sednici Gradskog veća rekao direktor Javno komunalnog preduzeća “Vodovod” Staniša Ristić.

Podnoseći izveštaj o radu tog preduzeća on je rekao da su najveći problem napravili kvarovi i da ih je u prošloj godini bilo 1.447.

Ristić nije obrazložio gde su >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i zašto nastajali ti kvarovi kao ni kako je moguće da nekada najbolje stojeće javno preduzeće u finansijskom smislu, posluje sa gubitkom.

“Oni su otklonjeni sve dan za danom, a odabranom izvođaču radova smo platili više od 7,5 miliona dinara. Uradili smo i preko 30.000 analiza vode i svi uzroci su bili ispravni. Obezbedili smo i 252 priključka na vodovodnu mrežu, 68 na kanalizacionu mrežu, a iz sopstvenih sredstava smo nabavili građevinskiu mašinu za održavanje vodovodne i kanalizacione mreže od 11,5 miliona dinara, nabavili smo i auto-cisternu od 16,5 miliona, dok smo od Grada dobili subvencije od 9 miliona, Prošlu godinu završili smo sa negativnim finansijskim izveštajem od 11 miliona dinara”, rekao je Ristić.

U prošloj godini je sa gubitkom poslovala i “Toplana”.

Njihov prikazani gubitak je 45 miliona dinara iako uslugu koju naplaćuju, preko cele godine, nisu pružali sve vreme u zimskim mesecima građanima priključenim na daljinsko grejanje.

Naime, leskovačka “Toplana” isključuje grejanje čim grane prvo sunce iako je zima i hladno je a od građana naplauju i grejanje koje nisu imali.

I pored u gubitku su 45 miliona dinara.

Kao glavni razlog za ovaj manjak aktuelni direktor Tomica Jovanović je naveo poskupljenje energenata.

“Za zagrevanje tokom 2022. godine utrošeno je 3.752 tone uglja, 2.071 tona mazuta i više od milion metara kubnih gasa. Planirani prihodi bili su 444 miliona, ostvareni su sa 93% što je je 411 miliona. Do smanjenja je došlo zbog kasnog povećanja cena, ali i zato što su računi za oktobar bili umanjeni. Bilo je planirano da rashodi iznose 456 miliona što i jeste bilo tako, a najveći udeo su rashodi za energente”, rekao je rekao je Jovanović.

Za razliku od ova dva preduzeća, koje loklna vlast redovno ističe kao “uspešna”, “problematični” ( u finansijskom smislu) JP Dom i JP Gradska autobuska stanica su godinu završili sa dobitkom, koji će uplatiti u budžet grada.

Pozitivno su poslovali i Urbanizam i izgradnja, Pijaca, Komunalac i Komunalac Grdelica, rečeno je na sednici Gradskog veća.

Uzgred, “Vodovod” i “Toplana” su godinu završili sa gubitkom iako su povećane cene njihovih usluga. (kraj) LJS/ SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.