Leskovačke škole pred bankrotom

Izvor: Politika, 17.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovačke škole pred bankrotom

Doskora su bili blokirani računi dvadesetak škola za oko 140 miliona dinara, ali problem nije rešen pa mnogim preti nova blokada

Leskovac – Senka krize nadvila se nad osnovnim i srednjim školama u Leskovcu koje ne mogu da izmire račune za struju, vodu, izgradnju i sanaciju, prevoz, a većina ne može da plati ni jubilarne nagrade prosvetarima. U Gradskoj upravi za društvene delatnosti saznajemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da su donedavno bili u blokadi računi 32 osnovne i srednje škole od ukupno 35 koliko ih ima na području grada. Trenutno stanje je nešto povoljnije, ali, kako za „Politiku" ističe Suzana Stanković-Ilić, načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti, nevolja je u tome što nekim školama preti nova blokada, kao što su Medicinska škola, koja duguje za obnovu, i Muzička škola, koja nije platila sanaciju krova.

– Suočili smo se sa problemom isplate dugovanja i obezbeđivanja uslova za normalan rad škola i svih ostalih institucija. Dugovanja iz gradskog budžeta osnovnim i srednjim školama bila su blizu 140 miliona dinara. Škole nisu mogle da plate račune za struju i grejanje u dužem periodu. Velika dugovanja odnosila su se na neizmirene jubilarne nagrade prosvetnim radnicima koji su tužili i dobili pravosnažna rešenja, pa je i to dovodilo do blokade računa. Samo u tu svrhu godišnje se isplati od pet do šest miliona dinara. Veliki broj škola je bio blokiran i zbog neisplaćenih troškova prevoza za učenike i zaposlene, kao i za neplaćene investicije – obnovu i izgradnju školskih objekata – kaže naša sagovornica.

Trenutno su u blokadi računi osnovnih škola „Vuk Karadžić" (za neisplaćene jubilarne nagrade), „Vožd Karađorđe" (jubilarne nagrade), „Đura Jakšić" (nisu plaćeni radovi na izdvojenom odeljenju u Vlasu), „Branko Radičević" u Brestovcu (prevoz), „Desanka Maksimović" u Grdelici (razne obaveze), Škole za tekstil i dizajn (jubilarne nagrade, prevoz), Škole za osnovno i srednje obrazovanje dece ometene u razvoju „11. oktobar" (struja, prevoz, jubilarne nagrade). Najteža situacija je u Medicinskoj školi koja duguje oko 43 miliona dinara preduzeću „Novogradnja" za obnovu posle požara. Ovome treba dodati i kamate i sudske troškove, kao i dug od skoro pet miliona dinara Opštoj bolnici za grejanje. Prema dogovoru, račun za obnovu trebalo je da izmire lokalna samouprava (20 posto) i Ministarstvo prosvete (80 odsto), ali je sve rađeno na reč, bez valjanih ugovora, pa sad niko neće da plati račun koji kamate iz dana u dan uvećavaju.

M. Momčilović

[objavljeno: 17/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.