Izvor: JUGpress.com, 25.Jul.2019, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovačke kafane: Lešnjakova kafana

LESKOVAC

Kafane se u Leskovac nesu zidale niti otvarale tek – onakoj! Će otvorimo kafanu pa – će vidimo! Nee, nego se  prvo ispita – da l će taj kafana jutre da ima gosti i – koji gosti! I kad se toj ispita i utvrdi ondak se tuj, ovde i onde – otvori kafana.

Leskovačke kafane: Lešnjakova kafana

               Lešnjakovi kafanu Posleđan groš otvoriše u Murdžu malu na sam ćoš kude se i sg ulice dvojiv – edna levo za fabriku >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << štofaru na Gorču Petrovića i malo ponatam za Mumdžisku kudeljaru i druga ulica desno  na čiji je kraj Rakićeva kafana. Kafana Zakasotine je na ćoš kude se iz Nišku ulicu skreće za Drkine vrbe ( kuća kude je bila kafana i sg je tuj ), a preko put je bila čuvena kafana Veternica uz sam put.

               I takoj su kafane same birale kude i uz koj put će budev sazidane i otvorene.

             Kafanu ,,TRI ŠEŠIRA” u Čivlk na raskrsnicu kude se putevi dvajav levo za Lebane a desno za Bojnik – sazida Sotir  Petković Podrimac kd iz Podrimce dođe u Lesakovac. Toj je prvo bilo močvarno i vodišljavo mesto i Sotir isuši tej baruštine i napravi kuću, a u donji deo kuće uz put otvori Gostionicu.

    Sotir Petković Podrimac, žena mu Saveta, deca gim  Mileva, Zagorka-Gona, Vukosava, zvana Kosara, Bora, Ratislav – Ratko Petrović, Savka, Zora i Ljubica-Buba – odade se za Miku Ludajku. Mileva se odade za Crnotravca Grujicu u Kruševac. Kosara, muž  Nikola Stojanović, zvani Kole Princ, deca  Čeda Princ, Brana i  Dragan zvani Kepa.

Savka, muž vu Branko Mitrović, limar, deca gim Natalija, Miodrag i ćerka Dragana. Ratislav – Ratko, prva mu žena Ruža – imali se šes decu i od svi šes ni edno nee ostalo.

Bora, žena Duda od Arabatovi, deca Nikola i Predrag.

Ljubica – Buba se u šesnaes godine odade za šustera  Mihajla-Miku Stojkovića Ludajku,  deca Bratislav i Ljiljana. Bratislav, žena  Mirjana….

     Zagorka – Gona se odade za Blagoju Stojiljkovića Lešnjaka u Pop Ilijinu ulicu, ćerka gim Ljubinka, muž vu Bogoljub – Bogi Ilić, deca Vesna i Nebojša.

      Blagoja Lešnjak je imaja šustersku radnju u Žitni potok – tam je i živeja. Kd se oženi ss Gonu on i nju odvede u Žitni potok i tamo su sedeli devet meseca.

      Gostionicu što gu u Čivlk sazida Sotir Petković Podrimac prvo je držaja Ratislav – Ratko, pa odustade da gu i dalje drži. Kd  ostavi Gostionicu – upregnu konja u kola, otide u Žitni potok i na sestru Gonu kaže:

      – Dado  – tovarite  stvari u kola i dođite u Leskovac da držite Gostionicu.

      I takoj beše –  Blagoja i Gona natovariv stvari na kola, dođoše u Leskovac, useliše se na sprat  i nastaviše da drživ Gostionicu u prizemlje kuće – sve do oslobođenje.  

  Posle tri godine od završetka rata Sotir gu prodade na Trgopromet, gu prodaja na nikoga drugoga  i  takoj se  kafana – ugasi! Al’  ime na kafanu – TRI ŠEŠIRA  eve si ga i sg stoji. I  kd se kaže – kod Tri šešira zna se na koje se misli. A gore na sprat iznad nekadašnju kafanu sedi unuka na Bubu i Miku Ludajku.

          Ime na kafanu ,,Tri šešira” daja je Blagoja Lešnjak 1931. godine. I takoj kafana dobi – ime a po ime na kafanu on dobi nadimak –  Blagoja Tri Šeširac. A   mesto kude se putevi dvojiv za Bojnik i Lebane i sg se  vika Tri Šešira.

    Kd ednput otide u Beograd Blagoja Lešnjak videja kako na niku radnju piše – TRI ŠEŠIRA i  toj mu se mlogo posviđalo. Kd se vrnuja u Leskovac plati na molera Rusa Marona, što je sedeja u prvo sokače desno na Bojnički put – da mu iznad keleraj naslika – tri šešira. Rus Maron nacrta tri šešira i kd gosti toj vidoše počeše vikav:

     – Idemo u tri šešira! Će se nađemo kod tri šešira!.

     Kd ču kao Leskovčani vikav njigovu kafanu Blagoja plati na Rusa Marona da prefarba naziv Gostionica i na tablu nad ulaz u kafanu napiše slovima: KAFANA TRI ŠEŠIRA.

     I toj je bilo 1931. godine. Od tg Blagoja više od nigde nee dobivaja pisma na prezime Stojiljković, nego su pisma bila atresirana samo ss – Blagoja Trišeširac! I  ni edno pismo nikad nee zalutalo nego uvek dođe kude Blagoju, jer je samo on u leskovac bija Trišeširac.

     Kd napusti gostionicu Ratko je  šija jeleci i radeja po gazde.

    Sotir Podrimac posle neko vreme na Božu Bubličanina  prodade staru kuću što je bila do kafanu Tri šešira i od tg  je sedeja u kolibu u baštu kod ćerku Kosaru što je bila udata za Nikolu-Kole Princa. Kad se sinovi na Kole Princa pooženiše Sotir dođe kude ćerku Gonu i zeta Blagoju Trišeširca i tuj je sedeja tri godine.

 Kd prodade kfanu Sotir je radeja ko taljigaš – imaja je konja i šinska kola i iz preduzeće ,,Blagoja Nikolić” u Mlinsku ulicu  prevozija je treske i drugi otpadak što ostane od dske i trupci.

          Kafana gu više nema, ali  stambenu zgradu što se napravi preko put nekadašnju kafanu vikav – kod tri šešira!.

Sava Dimitrijević

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.