Leskovačka smotra stripa: Preko 3.000 izlagača iz 82 svetske države

Izvor: JužneVesti.com, 30.Jun.2023, 13:58

Leskovačka smotra stripa: Preko 3.000 izlagača iz 82 svetske države

Od juče do 2. jula u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodne biblioteke "Radoje Domanović", Narodnog muzeja i Škole za tekstil i dizajn biće održana jubilarna 25. Balkanska smotra strip autora u organizaciji Škole stripa "Nikola Mitrović Kokan". Organizatori i ove godine najavljuju učešće više od 3.000 izlagača iz 82 svetske države, što je, kako kažu, svrstava među najznačjnije izložbe na Balkanu.

Osim 5 vrhunskih izložbi, ljubitelji devete umetnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << moći će da aktivno učestvuju u čak 28 predavanja, okruglih stolova, radionica i diskusija, a po prvi put će u Srbiji biti predstavljeni stripovi Kanade i Japana.

U Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović” biće dve postavke, a po prvi put u Srbiji predstavlja se strip Kanade kroz izložbu koju je selektovala srpsko-kanadska strip-umetnica Ivana Filipović, pod nazivom “Osećaj/Osećajnost: Zapadna obala Kanade”. Druga izložba u Narodnoj biblioteci nosi naziv “Vekovnice: Ženski princip u balkanskom stripu” posvećena je stvaralaštvu strip-autorki iz Rumunije, Hrvatske, Grčke, Slovenije, Bugarske, Makedonije, Turske i Srbije kroz prizmu serijala “Vekovnici” na kome su njihovi stvaralački putevi ukrstili. U subotu 1. jula u 20:00 sati Leskovac će imati prilike da prvi u Srbiji vidi izložbu posvećenu globalnom fenomenu, japanskom stripu — mangi, realizovanu pod pokroviteljstvom i uz direktno učešće ambasade matične zemlje - kažu iz leskovačke Škole stripa.

Svečano otvaranje sutra u od 20 sati; Ilustracija, Foto: B. A.Svečano otvaranje Smotre biće u petak, 30. juna od 20 sati, a kao i svake godine biće dodeljen i veliki broj nagrada mladim autorima u kategorijama crtača, ilustratora, scenarista i teoretičara, ali i glavna nagrada “Nikola Mitrović Kokan”.

Članovi žirija iz Turske, Makedonije, Hrvatske, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Bugarske danas na našem festivalu odlučuju o priznanjima za mlade autore sa čitavog Balkana. Čeone stripovske organizacije iz Bugarske i Rumunije ove godine imaju svoje nagrade na Balkanskoj smotri, a dodeljuje se, jedino u regionu, po prvi put i priznanje za doprinos balkanskom stripu. Uz sve to, izložbe kanadskog i japanskog stripa eksluzivno su odabrale Balkansku smotru kao svoju evropsku pozornicu za izlaganje i međusobni susret. Danas je, svidelo se to nekom ili ne, Leskovac centar balkanskog stripa, njegovo čvorište, međunarodno priznato mesto kulturne razmene. Sve to me navodi da se setim početaka festivala - rekao je osnivač škole Marko Stojanović.

Očekuje se i dolazak gostiju iz 50 zemalja sveta, a u okviru festivala biće dodeljene i mnogobrojne nagrade crtačima, ilustratorima, scenaristima i teoretičarima, a u cilju da se pre svega mladi autori ohrabre i da nastave da se bave umetnošću.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.