Leskovačka letnja muzička akademija

Izvor: RTS, 22.Jul.2019, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovačka letnja muzička akademija

Koncertom hora "Kolegium muzikum" u Leskovcu je počeo 7. Međunarodni festival i letnja akademija muzike. Više od 80 mladih umetnika imaće priliku da se usavršava, a leskovačka publika da uživa u bogatom programu i čak 10 koncerata.
Ukrštaju se gudala, ali mnogo više znanje i iskustvo sa talentom i željom za otkrivanjem lepote i moći žičanih instrumenata.Da se ostane u formi i u opuštenom ambijentu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uz iskusne umetnike i pedagoge načini napredak , to je cilj.

"Ostajem u formi i radim i preko raspusta i to mi je super jer sam stalno u kontinuitetu", kaže Marija Božić, učenica Škole za talente u Ćupriji.
"Onda dođu blago nepripremljeni, pa šta da sviram, kako da sviram, međutim ta energija krene ovako da radi i vi za tri dana uradite više nego za pola godine", ističe profesor viole Panta Veličković.
Raste Strings kvalitativno, ali i kvantitativno. 10 predavača, više od 80 polaznika iz zemlje, sve više i regiona.
"Ovo je odlična stvar da mogu da napredujem i tad kad nema redovne nastave", smatra Kosta Dinić, učenik iz Vladičinog Hana.
"Znam da ovde dolaze dobri profesori, prvenstveno moj profesor kontrabasa to je Ljubinko Lazić koji ovde svake godine dolazi tako da zbog njega najviše dolazim", navodi Nađa Dabetić, studentkinja iz Berana.
Proneo se dobar glas o leskovačkoj letnjoj akademiji muzike i van naših muzičkih akademija. Prvi put ovde profesor violončela sa Univerziteta muzike u Gracu.
„Znam već godinama da postoji, da je odlična atmosfera i visok nivo", naglašava Tobias Štosiek, profesor iz Graca.
Instrumenti se ne ispuštaju iz ruku, posle individualnih časova, proba Omladinskog kamernog orkestra. Iznedrio ga je Strings. Više od 20 članova u Leskovac stižu pre zvaničnog otvaranja.
"Ovo je četvrti Omladinski kamerni orkestar Strings, mi se u okviru festivala okupljamo i uz određeni program na svakom Stringsu i izvedemo koncert", kaže dirigent Rade Pejčić.
Za sedam godina Strings je nadrastao prvobitnu ideju, masterklas za nadarene. Leskovac je tako dobio još jedan kvalitetan festival .
"Biće tu Vojkan Borisavljević, Aleksandra Paladi, mnogi poznavaoci muzike koji će ovde držati svoje radionice, predstavljanja knjiga, večernje koncerte", najavljuje Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra.
Sedmica u znaku žica koju će obogatiti gosti iz Rusije i Ukrajine. Kolegijum muzikum na početku, zvuk harfe za kraj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.