Leskovačka letnja „mućkalica”

Izvor: Politika, 23.Sep.2013, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovačka letnja „mućkalica”

Diglo se i staro i mlado da sačuva stari hrast u centru grada, odnosno jasen, kako su tvrdili ovdašnji stručnjaci, da bi se na kraju ispostavilo da je reč o javoru koji je sklon padu

Leskovac – Lepo narod kaže – ne sklanjaj se pod drvo sklono padu. Ali, „hrastomanija” se, izgleda, širi Srbijom, izgleda da svaki grad ima po jedan stari hrast koji štiti peticijama. Doskora se verovalo da je leskovački „stari hrast” – jasen, ali stručnjaci su utvrdili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je reč o javoru. Imaju slično stablo, ali im se listovi razlikuju.

Svejedno, zbog starog stabla koje razgranatom krošnjom dominira centralnim gradskim parkom i u čijoj su hladovini godinama ispisivane brojne uspomene i mladih i starih Leskovčana, poslednjih nekoliko nedelja reagovali su zaštitnici prirode, ali i brojni građani koji od gradskih vlasti traže da se od sekire sačuva ovaj simbol parka.

Pokret zelenih je u nekoliko navrata organizovao potpisivanje peticije, sakupivši više od četiri hiljade potpisa, uputio je i zahtev lokalnoj vlasti da učini sve kako bi se drvo očuvalo. Na poziv zelenih, došli su i stručnjaci Instituta za šumarstvo iz Beograda, koji na osnovu uzorka treba da se izjasne o zdravstvenom stanju javora.

– Na okularni, prvi pogled, drvo jeste malo bolesno. Ima centralnu trulež u stablu i korenu, karakterističnu za većinu drveća u ovim godinama, ali to ne utiče značajno na njegove mehaničke osobine – rekao je agenciji „Jugmedija” zamenik direktora te ustanove Aleksandar Lučić.

Potom su, na poziv Direkcije za urbanizam i izgradnju grada, stigli i stručnjaci Šumarskog fakulteta iz Beograda, koji su utvrdili da javor predstavlja potencijalnu opasnost, jer je sklon padu. To može da se desi za pet godina, ali može i za pet dana. A upravo ispod njegove krošnje najviše je dece, kojoj je to omiljeno mesto za igru. Javor se povio 1,7 metara, a za poslednja dva i po meseca nakrivio se 15 centimetara. U slučaju oluje, mogao bi da padne.

– Pozvao sam ih da dođu i da utvrde da li postoji mogućnost da se javor sačuva. Ako ne može, ne zanimaju me peticije, jer je odgovornost velika ako padne i povredi nekoga. Ispostavilo da će pasti, bio zdrav ili bolestan. Pitanje je samo trenutka kada će se to desiti – rekao je Slaviša Zlatanović, direktor Direkcije za izgradnju Leskovca.

Javnost se podelila na one koji smatraju da drvo može da se zaštiti i na one koji veruju da predstavlja potencijalnu opasnost. Stručnjaci Instituta za šumarstvo ocenjuju, kao i slučaju onog čuvenijeg razgranatog stogodišnjaka koji se isprečio na putu Beograd–Preljina, da postoji mogućnost da se sačuva, ali da bi to bio složen i skup projekat. Profesor dr Nebojša Anastasijević sa Šumarskog fakulteta ovako je to slikovito ocenio za RTS: „Mogao bi da se zaštiti betonskim gredama, dobro utemeljenim. To bi bilo grozno, kao kada biste nekog starca naterali da učestvuje na konkursu za lepotu, ali morate da mu date štake, jer svakog trenutka može da se sruši.”

Vlasnik obližnjeg kafića predložio je projekat zaštite, za koji stručnjaci Instituta za šumarstvo kažu da bi mogao da se doradi, ali profesori Šumarskog fakulteta u Direkciji za urbanizam skloniji su rešenju da se javor poseče i da se na njegovom mestu posadi novo drvo.

Od procene stručnjaka i najave projekta zaštite prošlo je mesec dana, ali još ništa nije učinjeno. Javor koji je, prema oceni profesora Šumarskog fakulteta, opasan po život, i dalje krasi centralni leskovački park. Prema najnovijoj izjavi Slaviše Zlatanovića, ukoliko projekat ne stigne, smatraće se da priča o njemu nije bila ozbiljna.

– Ukoliko stigne projekat koji garantuje bezbednost dece i građana i ukoliko ne bude preskup, potrudićemo se da drvo sačuvamo – rekao je Zlatanović.

Milan Momčilović

objavljeno: 23.09.2013
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.