Leskovačka Roštiljijada

Izvor: RTS, 29.Avg.2012, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovačka Roštiljijada

U Leskovcu je počela 23. Roštiljijada. Majstori roštilja na 32 štanda danonoćno pripremaju ukusne specijalitete sa roštilja. Gosti stižu sa svih strana, a organizatori očekuju rekordnu posetu.

U Leskovcu se, sa svih strana, širi miris specijaliteta od roštilj mesa. Ugostitelji kažu da su zadovoljni posetom, a samo na jednom štandu dnevno se proda nekoliko hiljada pljeskavica.

"Ove godine očekujem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odličnu posećenost. Organizatori su vrhunski odradili svoj posao. Roštiljijada je svuda promovisana", kaže Ljubiša Nikolić, ugostitelj iz Leskovca.

Od pljeskavice do mućkalice. Ceo ili bar neki od vagona leskovačkog voza mora da se proba. Gosti su pristigli iz cele Srbije, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Italije čak i iz Australije. Oduševljeni su, kažu, i gurmanlucima i atmosferom.

U vreme roštiljijade pune su i kafane i restorani u kojima se čak mesecima ranije rezerviše mesto.

"Dolaze nam gosti iz Makedonije, Bugarske i Italije", kaže Srđan Jovanović, vlasnik restorana.

U leskovačkim hotelima je tek po koji slobodan ležaj. Ove godine ima 400 kreveta više nego lane.

"Gosti se obično zadržavaju dva do tri dana i udarni dani su petak, subota i nedelja", kaže Jelena Stamenković, vlasnica hotela.

Za sedam dana potroši se oko 40 tona roštilj mesa. Posetioci uživaju u ukusnim specijalitetima, dobroj atmosferi, bogatom kulturnom programu i na kraju obavezno kupe i neki suvenir za uspomenu.

"Iako još nemamo zvanični suvenim posetioci mogu da kupe interesantne magnete, šolje, majice, testije, opanke sa motivima roštiljijade i grada", kaže Tina Džakula, organizator.

U turističkoj organizaciji očekuju da svetski festival roštilja poseti više od 600.000 gostiju iz zemlje i inostranstva. Velika gužva biće u četvrtak, kada se priprema najveća pljeskavica na svetu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.