Leskovac u izmaglici roštiljskog dima

Izvor: Politika, 01.Sep.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac u izmaglici roštiljskog dima

Organizatori očekuju da će 20. „Roštiljijada”, koja je preksinoć otvorena, privući pola miliona posetilaca, a da će tokom sedam dana biti pojedeno više od 30 tona mesa

Leskovac – Već prvog dana sedmodnevne svetkovine u glavnoj leskovačkoj ulici okupilo se na desetine hiljada posetilaca koji su hteli da probaju čuvene specijalitete sa roštilja. Dvadeseta „Roštiljijada" svečano je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preksinoć otvorena uz mažoretkinje, trubače i vatromet: glavna ulica zatvorena je skoro celom dužinom, pa je, pored tridesetak štandova i bašta sa roštiljima, poređano i na desetine štandova sa raznim drugim đakonijama. Posetiocima se nude i italijanski sladoled, američke krofnice, riblji specijaliteti, kuvani kukuruz, pomfrit, kokice...

Goran Jovanović, Leskovčanin koji živi u Beogradu, kaže nam da redovno dolazi na „Roštiljijadu", ali da je iznenađen visokim cenama. Roštiljdžije pak kažu da su cene iste kao i lane: najjevtinija je mala pljeskavica koja može da se nađe za 100 dinara, velika 200, mala gurmanska 170, velika gurmanska 300, pileći batak 250, bela vešalica 300, dimljena 350, kilogram prasećeg pečenja 1100, a jagnjećeg 1200 dinara. Pivo je od 150 do 200 dinara.

Organizator očekuje da će ovu manifestaciju, koja se održava pod pokroviteljstvom grada, posetiti oko pola miliona ljudi, među kojima i nekoliko stotina gostiju iz Evrope: reč je o učesnicima četvrtog leskovačkog karnevala koji prvi put ima međunarodni karakter, a na kome će se predstaviti trupe iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Slovačke, Bugarske, Makedonije.

U nedostatku smeštajnih kapaciteta, priliku za zaradu vide i građani koji imaju višak stambenog prostora. Grad je izlepljen oglasima na kojima se nude sobe i apartmani za vreme „Roštiljijade", a oglasi o izdavanju soba emituju se i preko lokalnih radio-stanica i televizija.

Ali, treba reći da ne hrle baš svi na ovu jedinstvenu manifestaciju. Žitelji „roštilj avenije", ako imaju gde, ovih dana idu van Leskovca, jer je, kako kažu, toliko buke i roštiljskog dima tokom sedam dana teško izdržati.

Sutra će ovde biti održano takmičenje u pravljenju najveće pljeskavice. Takmičiće se majstori roštilja, kao i učenici ugostiteljskih škola. Organizovan je i bogat zabavni program u kojem pored neizbežnih trubača učestvuju i estradne zvezde. Na otvaranju je pevao Željko Samardžić, a narednih večeri će nastupiti Romana, Ana Bekuta, Vlatko Stefanovski, Amadeus bend i zvezde Granda.

Milan Momčilović

[objavljeno: 02/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.