Leskovac – stigla voda, stigli i problemi

Izvor: RTS, 07.Avg.2017, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac – stigla voda, stigli i problemi

Leskovački "Vodovod", Grad i Ministarstvo poljoprivrede u protekle dve godine u izgradnju magistralnog cevovoda u severnom delu Leskovca uložili su blizu 200 miliona dinara. Potrebno je još 440 miliona za sekundarnu mrežu. Meštani sela Živkova prvi su dobili gradsku vodu, ali neće da se priključuju.
Decenijama se čekalo da sa slavina u 167 kuća u selu Živkovu kod Leskovca poteče voda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz gradskog vodovoda. Kao da se ponovo rodio, kaže Ivica Mladenović koji se prvi priključio na magistralni cevovod. Nema više muka sa vodom iz arterskog bunara.

"Jedan dan ima, pet nema. To ne mogu više da izdržim. Otišao sam u vodovod, platio prvu ratu, zvao sam ljude i priključili su mi vodu. Sad imam vode koliko hoću", kaže Ivica.
Investicija velika baš kao i iznenađenje što se samo devet domaćinstava priključilo na gradski vodovod. Ne poriču da pogotovo leti imaju problema sa vodosnabdevanjem, ali je četrdesetak hiljada dinara, koliko košta priključak za gradsku vodu i plaća se u šest rata, većini meštana veliki izdatak.
"Kopanje, šaht da se stavi, priključak, 'ajde nađi pare, tih 70.000 dinara na ovo vreme", žali se Tomislav Marković, meštanin Živkova.
"To je veliki plus i zdravo i ispravno i sve tačno, ali mogućnosti su drugo", kaže Radoslav Cvetković.
Pre više od tri decenije meštani Živkova sagradili su rezervoar a onda iskopali i bunar. Pumpe koje neprestano rade mogle bi uskoro da stanu zbog nagomilanog duga za struju. A i kvalitet vode nisu kontrolisali već šest godina.
Predsednik Mesne zajednice Živkovo Zoran Cekić kaže da je velika razlika između gradske vode i vode iz bunara kako u snabdevanju tako i u čistoći.
"Ako nam struju iseku uskoro, kao što meni šalju dopis, ljudi moraju sigurno da se priključe", kaže Cekić.
Leskvački vodovod krenuo je u veliki poduhvat izgradnje magistralnog cevovoda, dužine 16 kilometara, jer je severni deo grada odavno označen kao endemsko područje za nefropatiju. Voda stigla i umesto da se problemi reše, oni tek počinju.
"Veoma je važno da postoji odgovorni odnos treće strane, korisnika da najpre oni brinu brigu za svoje zdravlje, a mi smo tu naravno da učinimo sve da što pre dođemo do zajedničkog rešenja, a to je kvalitetno vodosnabdevanje", kaže Kosara Ilić, direktorka JP "Vodovod" u Leskovcu. 
Kada bi se sva domaćinstva u 11 sela u ovom delu grada priključila na gradski vodovod i redovno plaćala račune, uloženo bi se vratilo za devet godina. Ovako, pitanje je šta će se i kako raditi dalje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.