Izvor: JUGpress.com, 17.Jun.2019, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac proslavio gradske litije

LESKOVAC

Svečanom arhijerejskom liturgijom koju je služio Njegovo Preosveštenstvo Niški Episkop Arsenije sa sveštenstvom leskovačke Saborne crkve počelo je obeležavanje gradske slave, svete Trojice. Nakon toga ulicama Leskovca krenula je litija od Saborne crkve do gradskog parka, do Zapisa i nazad do crkve. Kolonu su predvodili propadnici Vojske Srbije sa crkvenim znamenjima, sveštenstvo, domaćin slave Nebojša Kocić, pripadnici lokalne samouprave, privrednog i kulturnog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << života grada, kao i mnogobrojni građani… Prilikom rezanja slavskog kolača, Vladika Arsenije čestitajući Leskovčanima slavu, podsetio je da se radi o događaju koji je zapravo početak istorije naše Crkve, kada je Sveti Duh sišao na apostole.

„Događaj koji je od prostih i neukih ljudi, kakvi su bili apostoli, koji su se zastrašeni sakrili jer su videli svog Gospoda kako strada na krstu i potonjim događajima, još uvek nesigurni kakvu je to misiju Gospod pripremio za njih, sedeli su u jednoj odaji u Jerusalimu i, ne znajući ni sami, u molitvi i lomljenju hleba čekali su ispunjenje Isusovog obećanja da će poslati duha utešitelja. Oni su nakon toga postali vatrni propovednici i svedoci Hristovog jevanđelja čitavom svetu. Sveti Duh je onaj koji sve osvećuje, a mi ga primamo na sebe tajnom krštenja, koji je naš lični praznik silaska svetoga Duha na nas i od tog momenta on prebiva u nama.“

Obeležavanje slave je nastavljeno i u svečanoj sali grada rezanjem slavskog kolača. Obraćajući se okupljenima zamenica gradonačelnika Leskovca Jasmina Ranđelović podsetila da na današnji dan, Duhovni ponedeljak, obeležavamo silazak Svetog Duha na apostole.

„To nas podseća na važnost vere, očuvanja tradicije, mira i razumevanja. Praznovanje ovog dana obavezuje nas da ne zaboravimo ko smo, da čuvamo našu istoriju, našu  kulturu, našu veru, te da čuvajući tu tradiciju stvorimo bolju budućnost za naša pokolenja. na ovaj sveti dan dužni smo da širimo dobro i da oprostimo loše, da zaboravimo na zlo, a da pamtimo sam9o ono što je dobro.“

Ovogodišnji domaćin slave Nebojša Kocić, direktor Turističke organizacije Leskovac, predao je slavu direktoru Doma učenika srednjih škola, Ivanu Iliću.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.