Izvor: Luftika.rs, 10.Maj.2020, 08:18

Leskovac je grad sa najviše novoobolelih, žarište u Juri

Leskovac je u subotu bio grad sa najviše novoobolelih stanovnika od novog koronavirusa. Sa 21 potvrđenim slučajem od ukupno 89 u celoj Srbiji, ovaj grad je žarište epidemije.
Zaraza je u masovnijem obimu počela da se širi pogonima kompanije Jura u ovom gradu, čiji su radnici još na početku epidemije upozoravali i štrajkovali zbog nesprovođenja mera prevencije koje su firmama bile naređene.
– Nismo imali maske, a većina nas ni način da se udalji od kolega jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << proces proizvodnje takav u Juri – upozorila je jedna od radnica još početkom aprila, kada se iz istih razloga protest „preselio“ i ispred niških pogona iste fabrike.
I jedni i drugi su, podsetimo, naposletku završili na svojim radnim mestima bez mogućnosti da u svim sektorima poštuju distancu.
Često je u halama bio veći broj radnika od propisanog, iako su već početkom aprila registrovani prvi zaraženi radnici u Leskovcu.
Danas ih je oko 50 sa pozitivnim testom.
– Iz Jure nam je u bolnici 31 radnik, sreća je zaista u tome što novozaraženi mahom imaju lakšu kliničku sliku i to je baš primetno – rekao je za N1 direktor leskovačke bolnice Nebojša Dimitrijević.
Podseća da je među 142 obolela građanina smeštena u bolnici u ovom gradu, pedesetak Leskovčana i čak 40 stanovnika Vlasotinca, a ima i pacijenata iz Bojnika i Lebana.
Dimitrijević kaže da u Leskovcu ima još oko 200 slobodnih bolničkih postelja, ali ne očekuje da će taj kapacitet biti popunjen, iako kaže da će broj obolelih porasti jer se trenutno masovnije testiraju kontakti obolelih radnika „Jure“.
U poslednja 24 sata, u Beogradu je otkriveno sedam slučajeva inficiranih manje nego u Leskovcu, a slede Niš i Vranje sa po osam novih slučajeva zaraze koronavirusom.
Trenutno je u leskovačkoj bolnici više pacijenata nego u niškom Kliničkom centru, gde se trenutno nalazi 125 obolelih.
Treba li Juru zatvoriti i proterati iz Srbije? Sindikati kažu DA

Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.