Leskovac, grad mirisa i ukusa

Izvor: RTS, 31.Avg.2015, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac, grad mirisa i ukusa

U Leskovcu večeras počinje 26. Roštiljijada. Roštilji su već potpaljeni, specijaliteti privlače prve goste. Koliko ta manifestacija s ekonomske strane donosi Leskovcu?
Kada zanosni miris đakonija sa skara prekrije Široku čaršiju, počelo je, a u prestonicu roštilja stiže se sa svih strana.

Uz užarene roštilje iskusni leskovački majstori. Mi se ovde sa mašicama i rađamo, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kažu pomalo u šali, mnogi željno očekujući Roštiljijadu.
Roštiljdžija Ivan Milenković kaže da se zaradi koliko-toliko, poneki dinar za kuću, što mnogo znači kad si nezaposlen.
Vešte ruke će napraviti bar pola miliona pljeskavica, uštipaka, ćevapa. Za sedam dana 70 tona isključivo leskovačkog roštilj mesa, zaštićenog proizvoda. Biće dobro ako se ovako i nastavi.
Ivan Ilić iz Doma učenika u Leskovcu kaže da za svaki artikal izdaju fiskalni račun jer je to zakonska obaveza.
Prilika je ovo za mnoge da dođu do nekog dinara. Uz roštilj odlično ide ajvar, još jedan simbol Leskovca.
Dragana Gorčić iz Udruženja "Leskovački ajvar" kaže da iz godine u godinu prodaja ide bolje jer se nadaleko čuje za leskovački ajvar.
Grad mirisa i ukusa. Rado se ovde vraćaju gosti. Već su se najavili od Slovenije, preko Mađarske do Grčke, čak i Australije. Znaju to najbolje hotelijeri. Slobodnih kreveta odavno nema.
Hotelijer Bratislav Stojanović kaže da imaju 53 kreveta, a da do naredne Roštiljijade planiraju da imaju 200-250.
Grad za ovaj festival ne izdvaja sredstva, a koliko tačno dobija? Odgovora za sada nema. Samo pitanje hoće li najavljena čarobna cifra od 700.000 gostiju biti dostignuta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ministar Ljajić otvorio leskovački Festival roštilja

Izvor: juGmedia, 31.Avg.2015

LESKOVAC – Ovo je najbolji primer kako se od jedne lokalne pravi značajna međunarodna manifestacija, izjavio je večeras ministar za trgovinu i turizam Rasim Ljajić otvarajući 26. Roštiljijadu u Leskovcu pred nekoliko hiljada posetilaca...Lajić je rekao da u Srbiji ima 1600 turisitičkih manifestacija,...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.