Leskovac dobio 2 miliona evra za kolektor, osigurana holandska donacija

Izvor: juGmedia, 15.Apr.2016, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac dobio 2 miliona evra za kolektor, osigurana holandska donacija

LESKOVAC – Vlada Srbije odobrila je dva miliona evra za izgradnju novog gradskog kolektora, a Vlada Švedske 100.000 evra za izradu tehničke dokumentacije i tender, čime je osigurana donacija Vlade Norveške od 8 miliona evra.

Ovo je danas saopšteno na zajedničkoj konferenciji za medije gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, državne sekretarke u Ministarstvu poljoprivrede i zaštitu životne sredine Stane Božović >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << i ambasadora Holandije u Beogradu Hendrik Herit Kornelis van den Dol.

“Radosni smo što smo u jednom susretu spojili dva najveća uslova za realizaciju projekta, projekta koji brinu o ljudima, a to su sredstva za novi kolektor i sredstva za novu kanalizaciju”, kazao je Cvetanović i obećao da će grad opravdati ukazano poverenje, u svakom smislu.

Reč je o glavnom gradskom kolektoru preko koga otpadne vode stižu do nedavno sagrađanog postrojenja za Prečišćavanje otpadnih voda na periferiji Leskovca, u čiju gradnju je EU uložila 10,4 miliona dinara, a u okviru projekta „Upravljanje otpadnim vodama u Leskovcu“, vrednog 24,2 miliona evra.

Postojanje kolektora bilo je uslov za dobijanje tako vrednog projekta, pa su Leskovčani izdvojili 2,5 miliona evra i godinama ga gradili. Kada je pre godinu dana trebalo da se poveže sa postrojenjem, ispostavilo se da je on neuotrebljiv jer je skapao u zemlji, a kolektor je bio uslov za donaciju Vlade Holandije od blizu 8 miliona evra za izgradnju kanalizacije u 17 prigradskih i seoskih sredina na severu grada.

“Sredstva Vlade Srbije biće izdvojena naredne godine, a mi verujemo da će novi kolektor biti gotov najdalje za godinu dana. Na ovaj način smo uspeli da sačuvamo i donaciju holandske vlade”, kazao je Cvetanović.

Amabasador Holandije je kazao da je bio upoznat s problemom i da je zadovoljan što je Vlada Srbije izdvojila dva miliona evra.

“To znači da će holandska donacija vredna oko 8 miliona biti realizovana jer je to bio uslov da se nastavi finansiranje sa naše strane. To znači da smo postigli tri cilja – postavićemo temelje za brži ekonomski razvoj, osnaživanje i podizanju kvaliteta same životne sredine i omogućiti ljudima, koji su na donjem pragu socijalne izdržljivosti, da se  povežu na mrežu”, istako je Hendrik Herit Kornelis van den Dol.

Stana Božović je rekla da su se leskovačka lokalna samouprava i Vlada Srbije borile da projekat ne propadne.

„Neko je 2010. godine uradio kolektor dužine 5 kilometara koji je 10 puta niži od svih standarda i taj kolektro je propao, pa postrojenje nije moglo da se pusti u funkciju. Time se dovelo u pitanje poverenje pred Evropskom komisijom i mi smo se proteklih godinu dana borili kako i na koji način da izađemo iz ove situacije. Projekat, koji je bio pred propadanjem jer je država Srbija morala da vrati Evropskoj uniji negde oko 15 miliona evra, uspeli smo da održimo“, istakla je Božićeva.

Pored EU i Vlade Holandije, projekat „Upravljanje otpadnim vodama u Leskovcu“ finansira i Vlada Srbije sa 5 miliona evra i grad Leskovac.

Inače, prema navodima Cvetanovića, protiv izvođača radova i drugih odgovornih osoba za gradnju propalog kolektora podnete su krivične prijave zbog nanete štete gradu od 2,5 miliona evra.

(Kraj)mil

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada Srbije finansira novi kolektor u Leskovcu

Izvor: JužneVesti.com, 15.Apr.2016

Nakon što je ustanovljeno da je leskovački kolektor za koji je Grad podigao kredit neupotrebljiv, Vlada Srbije odobrila je 2 miliona evra za izgradnju novog, kako ne bi propala donacija Norveške od 8 miliona evra za kanalizaciju u 17 leskovačkih sela.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.