Izvor: Radio 021, 19.Dec.2019, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac daje skoro 900 hiljada evra za novo osvetljenje

Zamena starih novim LED sijalicama Leskovčane će koštati nešto više od 895.000 evra, pošto je u postupku javne nabavke pobedila beogradska firma Keep light, poznata po višemilionskom ukrašavanju Beograda i jelci od 83.000 evra, objavile su Južne vesti.

Na tenderu za zamenu novogodišnje rasvete učestvovale su dve firme - Feman iz Jagodine i Keep light iz Beograda, koji se prijavio sa podizvođačem Mep inženjeringom. Prema podacima javne nabavke, ponuda jagodinske firme >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nije bila prihvatljiva, prenose Južne vesti.

"Ponuda ponuđača Feman je neprihvatljiva jer isti nije iskazao u obrascu ponuda ukupnu cenu bez PDV-a, izraženu kao neto sadašnje vrednosti troškova ugovora. Nije popunjen model ugovora, obrazac strukture cena, obrazac izjave o nezavisnoj ponudi i ostali obrasci traženi konkursnom dokumentacijom, nije dostavljena bankarska garancija za ozbiljnost ponude, dokazi o ispunjenosti obaveznih i dodatnih uslova, nije iskazan rok važnosti ponude, niti dostavljeni uzorci svetiljki, uz ponudu, što je ponuđač bio obavezan da dostavi", piše u odluci.

Istraživanje BIRN-a pokazalo je da su od 24 ugovora za javnu rasvetu, 22 dobile četiri firme i njihovi partneri, a u većini slučajeva tu je i Keep light. Ove firme su zasad obezbedile sebi oko 50 miliona evra iz lokalnih budžeta.

Konkursna dokumentacija menjana tri puta

U toku postupka, zainteresovani partneri tri puta su uočavali greške u dokumentaciji - od nepoklapanja broja svetiljki u tabelama, tehničkih grešaka, do nedifinisanja strane kolovoza na kojoj treba postaviti sijalice.

Konkursna dokumenatcija menjana je tri puta, a osim tehničkih nedostataka, naručilac je smanjio broj sijalica koje je trebalo dostaviti na uvid, ali i ukupan broj ugrađenih koji je zainteresovani partner trebalo da ima, kako bi ispunio uslove.

Opoziciona odbornica Jelena Spirić smatra da menjanje dokumentacije, pa i zbog tehničkih grešaka, nije opravdano, jer je pre samog raspisivanja trebalo proveriti da grešaka nema.

"Besramno prilagođavaju javnu nabavku izmenom konkursne dokumentacije čak tri puta, samo kako bi istu upodobili firmi koja će od leskovačkog budžeta inkasirati milione dinara", rekla je ona.

Projektom je predviđena zamena 13.451 svetiljke koje bi trebalo da budu LED ili metal halogene zbog, kako se navodi, boljih efekata. Osim na teritoriji grada, nove sijalice trebalo bi da budu postavljene i u 132 okolna sela. Spirić ceo projekat opisuje kao "bahatan i sramotan", naročito što bi građanima mnogo više značila nabavka novog rengena ili magnetne rezonance.

Autor: Južne vesti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.