Leskovac: U toku vakcinacija protiv gripa

Izvor: JUGpress.com, 05.Dec.2016, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac: U toku vakcinacija protiv gripa

LESKOVAC

(Nova Naša reč)

Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) za teritoriju Jablaničkog okruga dobio je 6.170 doza vakcina protiv sezonskog gripa za sezonu 2016/2017. godine.

Vakcinacija je počela oktobra i do 15. novembra ove godine na teritoriji našeg okruga date su 4.722 doze vakcine.

Najveći broj vakcina dobio je Dom zdravlja Leskovac, od čega je potrošeno 2.567 doza.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
Manjim količinama, koje nisu potrošene, snabdeveni su i ostali domovi.

“Pozivamo sve iz rizičnih grupa, koji su oboleli od plućnih, srčanih, metaboličkih bolesti, šećerne bolesti, indokrinoloških bolesti, one koji su oslabljenog imuniteta i starije od 65 godina koji nisu bolesni da se jave u svojim zdravstvenim ambulantama i stanicama, kako bi primili vakcinu, rekla je za Novu Našu reč dr Jadranka Krasić, epidemiolog.

Na teritoriji našeg okruga nema gripa, samo je povećan broj obolelih od respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu. Grip se kod nas javlja januara – februara, a za nastanak imuniteta nakon vakcine potrebno je najmanje 20 dana.

Ove godine ZZJZ je dobio nešto veću količinu doza vakcine, zbog toga što se u prošloj godini veći broj građana vakcinisao, objasnila je dr Krasić.

“Zbog toga je potrebno da se sva ova vakcina utroši, jer koliko ćemo doza sledeće godine dobiti, zavisiće od datog i realizovanog broja vakcina u ovoj godini. Do pre pojave padnemijskog gripa 2009. godine ZZJZ dobijano je oko 10.000 doza vakcine. Nakon toga, ljudi nisu hteli da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, pa je veliki broj doza vakcina vraćen, dve i po do tri hijlada doza. Iz godine u godinu broj doza vakcina se povećava, krenuli smo sa 5.000, a sada smo došli na 6.170, tako da se polako vraća poverenje osoba iz rizičnih grupa, rekla je Jadranka Krasić

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype
Pogledaj vesti o: Vakcinacija,   Grip

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.