Leskovac: Protest zbog deponije

Izvor: RTS, 20.Dec.2019, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac: Protest zbog deponije

Meštani Donje Jajine kod Leskovca protestovali su ispred gradske deponije u selu jer se, kažu, ne održava niti se kontroliše odlaganje otpada.
Na šest hektara u Donjoj Jajini više od deset godina leskovačko Javno komunalno preduzeće „Komunalac“ odlaže čvrst otpad. Uz građevinski šut ovde se skladišti i komunalni i industrijski otpad bez ikakve kontrole, kažu meštani, nezadovoljni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << održavanjem i čišćenjem deponije.

„Da se pošalje buldožer, da se postave stražari, da se trenutno reši ovo pitanje. Do tada nećemo pustiti nijedan kamion da uđe u Donju Jajinu“, kaže Jovan Janjić, član Saveta Mesne zajednice Donja Jajina.
Donja Jajina ima oko 1.500 žitelja. Mnoge njive i voćnjaci su pored same deponije.
„To je sve naša njiva. Znači ne možemo da očistimo njivu svake godine. Kad dune vetar, to je puno“, kaže Slobodan Janjić, meštanin Donje Jajine. 
Za ustupljeno zemljište meštani Donje Jajine 2014. godine sklopili su ugovor sa tadašnjom Direkcijom za urbanizam i izgradnju o komunalnom opremanju sela. Mnoge obaveze, kažu, nisu ispunjene.
„Delimično je urađeno osvetljenje od Jajine do Svetoilijskog groblja. U ugovoru stoji da to treba do grada Leskovca da bude“, kaže Bratislav Stefanović, član Saveta Mesne zajednice Donja Jajina.
U gradskoj upravi ističu da je, pored uličnog osvetljenja, uređen prostor ispred Doma kulture, da su očišćeni kanali i pošljunčano nekoliko ulica. Za održavanje deponije u narednoj godini obezbeđeno je 2.400.000 dinara.
„Za održavanje, čišćenje i ravnanje deponije takođe je u planu da se tamo uvede svakodnevno dežurstvo, u toku dana od ujutru do uveče i plus obilazak komunalne inspekcije i komunalne policije kako bi ta deponija ostala uvek u stanju da se može na njoj odlagati otpad i da meštani Donje Jajine nemaju nikakvih smetnji“, kaže Miloš Cvetanović, načelnik Gradske uprave Leskovac.
Plan je da se deponija u Donjoj Jajini čisti četiri puta godišnje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.