Leskovac: Protest lokalnih emitera

Izvor: B92, 14.Nov.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac: Protest lokalnih emitera

Leskovac -- Predstavnici šest lokalnih leskovačkih TV stanica protestuju jer su bez najave isključeni iz kablovskog sistema Srpske kablovske mreže.

Lokalne stanice TV Leskovac, Studio MT, K-1, TV Klisura, TV Vlasotince i TV 4S isključene su jer su odbile da plaćaju 600 evra mesečno i da predaju 12 blanko menica kablovskom emiteru SBB-u. Oko 10.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << domaćinstava u Leskovcu zbog toga ne može da prati programe lokalnih televizija.

Glavna i odgovorna urednica Televizije Leskovac Nataša Đorđević ocenjuje da je potez kablovoskog emitera ucenjivački i nekorektan.

"Nismo želeleli da potpišemo ugovor u kome ništa nije precizirano. U predloženom ugovoru stoji da cena od 600 evra nije konačna i da kablovski emiter zadržava pravo da promeni cenu u svakom trenutku. Zatim, ko je u današnje vreme spreman da nekom da 12 menica blanko?", kaže Đorđevićeva.

Leskovački lokalni emiteri podsećaju da državi već plaćaju zakup frekvencije i da je novac koji traži SBB skoro tri puta veći od te naknade.

"SBB je iste takve tipske ugovore sklapao i sa građanima kada im je instalirao kablovsku mrežu. Na početku pretplata za kablovsku bila je jedan evro, a sada nekoliko godina kasnije to je već 10 evra i zato se mi plašimo da se isto ne desi i nama", objašnjava vlasnik Televizije Klisura Zoran Stanisavljević.

Pored toga, predstavnici lokalnih televizija nezadovoljni su što niko iz SBB nije bio spreman da razgovara o ovom problemu, već je samo dostavio ugovore po sistemu uzmi ili ostavi.

Oni takođe tvrde da nijedna lokalna stanica u Srbiji ne plaća zakup kablovske mreže za teritoriju za koju ima dozvolu za emitovanje programa.

U predstavništvu SBB-a u Leskovcu nisu bili voljni da daju bile kakve izjave uz objašnjenje da o svemu ovome odlučuje Upravni odbor kompanije.

SBB: Predstavnici televizija tražili prekid

Kompanija SBB saopštila je da je uzrok prekida programa na njihovoj kablovskoj mreži u Leskovcu to što su predstavnici šest privatnih televizija u Leskovcu sami zahtevali prekid ugovora sa SBB-om, ukoliko ne bude omogućeno da i dalje besplatno distribuiraju svoje programa.

Reagujući na protest lokalnih stanica TV Leskovac, Studio MT, K-1, TV Klisura, TV Vlasotince i TV 4S, koje su isključene, jer su odbile da plaćaju 600 evra mesečno i da predaju 12 blanko menica kablovskom emiteru SBB-u, ta kompanija je podsetila da su se programi leskovačkih televizija više godina emitovali bez ikakve nadoknade.

Pre godinu dana najavljeno im je da će dalja saradnja biti nastavljena na tržišnim principima, imajući u vidu da su sve televizije u privatnom vlasništvu, pa čak i najveća televizija, TV Leskovac, koja više nije pod ingerencijom opštine.

Svim lokalnim televizijama u tom gradu SBB je ponudio ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, kao i bilo kom drugom partneru u Srbiji, ali je predložena ekonomska cena za emitovanje programa, od 500 evra u dinarskoj protivvrednosti, svim televizijama bila neprihvatljiva.

SBB je ukazao da je, na osnovu svega što se desilo, očigledno da se ovde ne radi o bilo kakvom samovoljnom isključivanju lokalnih televizija iz sistema SBB-a, već o neslaganju sa tržišnim uslovima poslovanja kompanija SBB i šest privatnih televizija u Leskovcu.

"Te privatne TV stanice su, zbog uslova ugovora koji im nisu odgovarali, same zahtevale isključivanje iz kablovske distribucije SBB-a", navedeno je u saopštenju, uz napomenu da od 150.000 stanovnika Leskovca, manje od 10 odsto koristi SBB kablovsku televiziju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.