Leskovac: Poplavljeno 500 kuća

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 21.Apr.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac: Poplavljeno 500 kuća

Leskovac,Beograd, Niš -- Na području Leskovca tokom noći usled izlivanja reka i kanala poplavljeno je oko 500 kuća i više od 1000 hektara oranica i plastenika sa ranim povrćem.

Najteža situacija je u prigradskom naselju Bobište, gde je pod vodom oko 200 domaćinstava. Do poplave u tom naselju je došlo usled probijanja bedema i izlivanja Tulovske reke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i odvodnih kanala.

"Prioritet nam je da pumpama crpemo vodu iz najugroženijih dvorišta i da iz poplavljenih kuća evakuišemo ljude. Jutros smo se kamionom probili do kuće u kojoj je bila zarobljena trudnica, koju smo uspešno prebacili u leskovačku bolnicu. Pratimo situaciju i činimo sve što možemo", kaže za B92 šef odseka za spasavanje vatrogasne brigade Ivica Ranđelović.

Meštani za poplavu optužuju gradsku i republičku vlast jer kako kažu godinama im svi obećavaju, a niko nije ništa uradio da uredi kanale i korito Tulovske reke.

"Pre pet godina smo imali istu ovakvu poplavu, sve nam je bilo uništeno i još tada su govorili kako će sve biti sređeno, ali od toga ništa. Evo sad smo doživeli još veću katastrofu", žale se meštani Bobišta.

Načelnik leskovačke gradske Uprave za privredu i poljoprivredu Boban Sokolović negira da je lokalna vlast kriva zbog neočišćenih kanala.

"Mi smo još pre nekoliko godina podneli zahtev preduzeću 'Srbija vode' i 'Morava centru' da regulišemo korito Tulovske reke. Međutim od njih do danas nismo dobili saglasnost i bez toga ne možemo da čistimo korito reke", objašnjava on.

Pored Bobišta, najviše poplavljenih objekata je u Grdelici, kao i selima Donji i Gornji Bunibrod, Guberevac i Badince. Na tom području pod vodom je oko 250 domaćinstava i oko 800 hektara oranica.

Štab civilne zaštite u Leskovcu saopštio je da je nabujala Južna Morava odnela viseći most u selu Koraćevac, a 15 domaćinstava odsekla od sveta.

U saopštenju se dodaje da je most kod Jelašnice zatvoren jer je bujica oštetila jedan njegov deo.

Takođe se navodi da je, istovremeno, klizište ugrozilo deonicu puta prema selu Graovo u dužini od 50 metara, zbog čega je taj put neprohodan.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen i na jednom delu regionalnog puta Leskovac-Vučje.

Leskovački štab civilne zaštite, navodi se, mehanizacijom pokušava da spreči dalje prodiranje vode u poplavljenim delovima grada, a za stanovnike su obezbeđene cisterne sa vodom za piće.

Vanredna mere u Zaječaru

Zbog izlivanja Belog Timoka, koji je danas poplavio kuće u zaječarskim naseljima Višnjar i Pišura, kao i u obližnjem selu Vratarnici, gradski štab za vanredne situacije, uveo je na današnjoj sednici, vanredne mere odbrane od poplava.

Prema rečima Branislava Matića, komandira Vatrogasno - spasilačke čete u Zaječaru, vrh poplavnog talasa očekuje se za 10 sati, ali se oni nadaju da će postavljeni nasipi od džakova sa peskom izdržati novi udar reke i da šteta neće biti kao u poslednjim poplavama u februaru.

Beli Timok sada iznosi 304 cm, što je 54 cm iznad granice redovne odbrane od poplava, dok je nivo Crnog Timoka nepromenjen u odnosu na jutros i iznosi 250 cm.

Neka domaćinstva u naselju Višnjar, koja još uvek nisu sanirala sve posledice februarske poplave, i sada su pod vodom i to treći put, jer se Beli Timok izlio na istim mestima.

Zbog obilnih padavina i plavnog talasa koji je jutros stigao iz pravca Knjaževca, Beli Timok se za samo pola sata izlio iz korita i poplavio zaječarsko naselje Višnjar.

Zbog vodostaja koji još uvek ne opada sve ekipe su na terenu, a procene su da će vodostaj rasti još 15 centimetara. Situaciju dodatno otežava izbijanje podzemnih vode.

Meštani naselja Višnjar, koji su pre dva meseca najviše postradali u poplavama, očajni su zbog ponovnog izlivanja reke.

Beli Timok je poplavio i mnoga sela u svom toku, a pod vodom su ponovo desetine hektara obradivih oranica.

Nivo reke Crni Timok je na koti 290 i ne postoji opasnost od njegovog izlivanja.

Javno preduzeće "Srbijavode" je saopštilo danas da su vodostaji na Velikoj i Zapadnoj Morave u porastu.

Kako je u saopštenju navedeno, mere vanredne odbrane se sprovode na Pustoj reci u naselju Pukovac kod Doljevca, Toplici, Veternici i Jablanici u slivu Južne Morave, na reci Rači, Uglješnici, Jasenici, Lugomir i reci Belici u slivu reke Velike Morave.

Mere redovne odbrane sprovode se na reci Južna Morava, na Toponičkoj, Gabrovačkoj, u slivu Južne Morave, i na reci Ibar u slivu Zapadne Morave.

Prokuplje: Poplavljeno nekoliko naselja

Zbog velikih padavina izlile su se Toplica i još neke manje reke tako da je poplavljeno nekoliko naselja i plodnih oranica, saopšteno je iz opštine Prokuplje.

Na teritoriji opštine Prokuplje u selima Tulare, Beloljin, Kondželj, Velika Plana, Potočić i Mala Plana popljavljene su obradive površine i pojedina dvorišta.

U romskom naselju u Dobričkoj ulici zbog izlivanja Toplice je evakuisano 60 ljudi iz ugroženih kuća. U prekidu je put Prokuplje - Ćukovac, a u Ulici Pane Đukića poplavljeno je pet kuća.

Niš: Vanredno stanje u vodosnadbevanju

Gradski štab za upravljanje u kriznim situacijama je proglasio vanredno stanje u vodosnabdevanju u Nišu zbog zamućenosti izvorišta vode nakon obilnih padavina poslednjih dana.

"Povećana je zamućenost izvorišta niškog vodovodnog sistema i ukoliko se postojeće hidrometeorološke prilike nastave, može doći do isključenja izvorišta sa sistema vodosnabdevanja", rekao je direktor niškog komunalnog preduzeća "Naisus" Aleksandar Mitić.

On je naložio pojačano praćenje zamućenosti vode, a u slučaju potrebe "Naisusu" će za snabdevanje građana vodom za piće obezbediti cisterne od Vojske Srbije i Crvenog krsta.

U Kriznom štabu tvrde da je voda za piće u gradskoj distributivnoj mreži higijenski ispravna i bezbedna za korišćenje.

Vranje bez vode

Ceo grad Vranje i susedna naselja od noćas su bez vode, zbog kvara glavnog vodovoda, a prve prognoze govore da će ovakvo stanje potrajati narednih četiri-pet dana.

Gradonačelnik Miroljub Stojčić je rekao da je problem kvar na glavnom cevovodu i da je "situacija dramatična". "

"Kvar je ogroman, jer je bujica noćas odnela deo glavnog cevovoda, kojim se voda iz akumulacije 'Prvonek', dovodi do Fabrike za prečišćavanje", izjavio je Stojčić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Leskovcu najkritičnije

Izvor: Danas, 21.Apr.2010

Povišen vodostaj na većini reka u Srbiji, nastao usled obilnih padavina proteklih dana, doveo je do izlivanja reka na teritoriji Leskovca gde je poplavljeno oko 500 kuća i više od 1.000 hektara oranica i plastenika, dok je veći broj građana Niša, Vranja i Prokuplja juče ostao bez vode za piće.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.