Leskovac: Meso jeftinije od paprika

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Sep.2018, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac: Meso jeftinije od paprika

LESKOVAC - Ne pamti se ovakva situacija u novijoj istoriji Leskovca, grada paprika koji je prvi u Srbiji brendirao ajvar specijalitet, za kojim je prava pomama kako u Srbiji tako i u inostranstvu

Popularna ajvarka na leskovačkim pijacama prodaje se po paprenim cenama od 80 do 120 dinara, u zavisnosti od kvaliteta, a Leskovčani koje smo danas zatekli u >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << šoku posmatraju cene.

Novčanik i ne vade iz torbe, a većina se vrati kući praznih cegera.

"Mnogo je skupo, ako ne padnu cene, nećemo ni da pravimo ajvar, bolje meso da jedemo, jeftinije je", nezadovoljno za Jugmedia komentariše baka Mileva koju smo zatekli danas kako na pijaci sa praznom torbom obilazi tezge.

Dve domaćice iz Leskovca Vesna i Mira koje već trideset godina paprike kupuju krajem septembra, jer je cena niža, kažu da su ove godine primorane da odustanu od te tradicije.

"Domaći ajvar ništa ne može zameniti, nas dve smo komšinice i svake godine pomažemo jedna drugoj oko pečenja i čišćenja paprika. Izleda da ćemo se ove godine pomagati oko čišćenja lišća iz dvorišta. Mnogo je skupo, ovo nije prihvatljivo za naš džep", priča nam Mira dok njena komšinica Vesna samo odmahuje glavom.

Iako krajem septembra na leskovačkim pijacama pristignu veće količine paprika, danas smo na Zelenoj pijaci zategli poptuno drugačiju sliku.

Crvene paprika gotovo i da nema, samo na par mesta se prodaje po ceni od 100 i 120 dinara za onu kvalitetniju, i po 80 dinara za sitniju.

Da će cene početkom oktobra biti niže, ni prodavci nisu baš optimistični, jer kažu da paprika nema, slana ih je uništila.

"Mnogo smo radili i uložili, ali vreme nije bilo na našoj strani. Jeste skupo ali ne možemo da spuštamo cene. Ako ne kupite sada, posle je neće imati", kaže nam prodavac Dragan kod koga je paprika 120 dinara.

Za razliku od paprika, paradajz se može naći na skoro svakoj tezgi, ali i za njega ljudi samo pitaju za cenu i produže dalje.

Samo pre dvadesetak dana paprika je na leskovačkim pijacama bila duplo jefinija i ko je tada ugrabio šansu da spremi zimnicu, očigledno će morati da prijateljima ili rođacima poklone po teglu, dve.

Inače, prošle godine u ovo vreme kilogram „ajvarki" prodavao se po ceni od 60 dinara i to za onu najkvalitetniju, a cena paradajza za 10 dinara manje.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

PAPRENE CENE Leskovčani odustaju od ajvara, ješće meso jer je jeftinije od paprika

Izvor: Blic, 29.Sep.2018

Ne pamti se ovakva situacija u novijoj istoriji Leskovca, grada paprika koji je prvi u Srbiji brendirao ajvar specijalitet, za kojim je prava pomama kako u Srbiji tako i u inostranstvu

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.