Izvor: B92, 30.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac: Jagode umesto paprika

Leskovac -- Kraj oko Leskovca koji je poznat po uzgoju paprika, polako se okreće drugih isplativijim proizvodima, na primer - jagodama.

Male cene i veliki troškovi transporta naterali su poljoprivrednike da se odreknu paprika jer jagoda ima dobru cenu na domaćem tržištu, a velike količine se izvoze. Najveći problem poljoprivrede u Južnoj Srbiji su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usitnjenje parcele na kojima je neisplativo uzgajati ratarske kulture.

Da bi jedna porodica mogla da živi od prihoda sa prosečnog poseda od nešto ispod tri hektara, mora da proizvede što skuplji proizvod po kvadratnom metru – do sada su to bili paprika i paradajz, ali od ove godine jagoda je daleko atraktivnija za uzgoj.

Jagoda traži velika početna ulaganja u odnosu na papriku – oko 10 do 15 hiljada evra po hektaru, ali jednom formiran jagodičnjak traje do šest godina, a troškovi podizanja amortizuju se već u prvoj godini.

Država stimuliše podizanje zasada jagoda tako što subvencionira cenu živića – oko osam dinara po biljci.

Kraj oko Leskovca jedan je od najsiromašnijih u Srbiji – uzgoj jagoda mogao bi da bude rešenje makar jednog dela socijalnog problema.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.