Leskovac: Glomazna administracija

Izvor: B92, 10.Mar.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac: Glomazna administracija

Leskovac -- Leskovac ima jednu od najglomaznijih administracija u Srbiji. U gradskim upravama i službama zaposleno je oko 850 službenika i pomoćnog osoblja.

Prema evropskim normama, broj službenika u gradskim upravama trebalo bi da bude bar četiri puta manji. Godišnje se za plate gradske administracije potroši 50 odsto ukupnog budžeta. Leskovčani, koji pripadaju grupi najsiromašnijih građana Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenjuju da administracija nije samo glomazna, već i neefikasna.

Na području Leskovca ima 165.000 stanovnika, a 20.000 je nezaposleno. Od 2000. godine na vlasti su bile četiri različite koalicije, a dva puta su uvođene i privremene mere zbog nefunkcionisanja lokalne skupštine.

Svaka koalicija po partijskoj liniji zapošljavala je nove ljude, pa je za samo osam godina broj službenika od 380 povećan na 850.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović iz Srpske radikalne stranke priznaje da je administracija glomazna i da je svaka vlast zapošljavala svoje kadrove.

"Apsolutno, sve je počelo od moje stranke, pa na sve bočno i pobočno, nažalost, moja je najmanje. To je loše i dobro", smatra on.

"Loša stvar je ako ste obećali veliki broj novih radnih mesta, a to niste uradili, onda niste ispunili obećanja. Dobra je da je to sigurno manje nego druge političke partije", rekao je Cvetanović.

Načelnik Jablaničkog okruga Slobodan Kocić iz Demokratske stranke, opozicione partije u Leskovcu, ocenjuje da veliki broj zaposlenih u gradskim upravama sprečava razvoj čitavog regiona.

"Glomazna administracija u Leskovcu, koju sam uporedio sa Pentagonom, jedna je od ključnih prepreka za razvoj grada", kaže on.

"DS, za koju verujem da će ubrzo preuzeti odgovornost u gradu, kao jedan od ključnih uslova svojim budućim koalicionim partnerima postavlja upravo taj problem,odnosno pitanje racionalizacije radne snage i moratorijum na dalja zapošljavanja", kazao je Kocić.

Prema statističkim podacima, najveći broj opštinskih službenika u Leskovcu, čak 250, zaposleno je od 2003. do 2006. kada su na vlasti u gradu bili radikali, socijalisti i narodnjaci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.