Lebane: Tragači za blagom oštetili Caričin grad

Izvor: Mondo, 04.Jun.2018, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lebane: "Tragači za blagom" oštetili Caričin grad

Tim arheologa iz Narodnog muzeja u Leskovcu utvrdio je da su "divlji" kopači zlata oštetili glavni ulaz u konzerviranoj bazilici na arheološkom lokalitetu Caričin grad kod Lebana, 350 metara od južnog bedema Donjeg grada.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Ilustracija

"Uklonjeno je osam kamenih ploča koje su činile prag ispod koga je kopano. Po izgledu zemlje, najverovatnije je kopano dan ili dva ranije. Divljim kopanjem napravljena je šteta na bazilici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i nikada se neće saznati da li je nešto pronađeno", rekli su kustosi arheolozi Vladimir Stojanović i Vladimir Stevanović za portal Jugmedia.

Na meti tragača za skrivenim blagom su i drugi arheološki lokaliteti na području Leskovca, a svi vredni predmeti, pretpostavlja se, uglavnom završavaju na crnom tržištu i preko granica Srbije.

Reč je o o jednobrodnoj crkvi, koja je obeležena kao bazilika J, a iskopavana je 1975-1976 godine.

Vučić: Caričin grad će sijati carskim sjajem!
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.