LKC: Miroljub Jevtić o Njegošu i islamu

Izvor: JUGpress.com, 05.Dec.2016, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LKC: Miroljub Jevtić o Njegošu i islamu

LESKOVAC

Leskovački kulturni centar organizuje tribinu NjEGOŠ I ISLAM. Povod za tribinu je istoimena knjiga Miroljuba Jevtića, profosora Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Na tribini učestvuju prof. dr Miroljuba Jevtića, profoseo Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Nebojša N. Kocić, urednik u Kulturnom centru.

Tribina će se održati u utorak, 6. decembar u 19 časova, u Holu na >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << spratu Kulturnog centra

Prof. dr Miroljub Jevtić je redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Rođen je 1955. godine u Vranju, Osnivač i glavni i odgovorni urednik časopisa “Politikologija religije”, to je prvi naučni časopis u svetskim razmerama, posvećen objavljivanju radova iz ove discipline.

Jevtić, kao vrstan poznavalac islama, nije slučajno počeo analizu ranije od Andrića, pa onda i od Njegoša, jer se oko toga nakupilo dosta zabluda, kontroverzi, zlonamjernih tumačenja i podmetanja, čemu se valjalo suprotstaviti objektivnom argumentacijom i analizom dela pomenutih pisaca. “Jevtić pokazuje da su Njegoš i Andrić bili obaviješteni o onome čemu su pripovijedali i da su bolje, neposrednije i upečatljivije prikazali lice i naličje islama kod nas od zvanične istoriografije.

Akademik Ljubomir Zuković

Jevtić monografijom o susretu Njegoša i islama argumentovano pobija optužbe da je Njegoš islamofob i svojevrsni inspirator progona muslimanskog stanovništva sa srpskih etničkih prostora, za šta ga i danas optužuju pojedini autori.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.