LE: Veličković prvo dobio 10 godina pa oslobođen

Izvor: B92, 08.Mar.2016, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LE: Veličković prvo dobio 10 godina pa oslobođen

Leskovac -- Viši sud u Leskovcu oslobodio je optužbe bivšeg predsednika opštine Leskovac Gojka Veličkovića (62) optužbi za proneveru oko 10 miliona dinara iz gradske kase.

Veličković je prvostepeno bio osuđen na 10 godina zatvora zbog pronevere novca namenjenog najsiromašnijim Leskovčanima.

Sud je saopštio da se Veličković teretio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja, ali da je novom, konačnom presudom oslobođen usled nedostatka dokaza.

Istom presudom u istom slučaju oslobođena je optužbe da je pomagala u ovom krivičnom delu i bivša odbornica u Skupštini Leskovca Marina Arsić, dok je preostalih četvoro učesnika u takozvanoj aferi "socijala" dobilo zatvorske kazne od četiri do šest godina.

Bivši načelnik Uprave za finansije grada Leskovca Božidar Stojanoivć, bivši šef Opšte službe Bratislav Popović i bivša Veličkovićeva sekretarica Jelena Mitić osuđeni su na po šest godina zatvora za saizvršilaštvo, dok su Marina Đokić i Slađana Đuričić osuđene na po četiri godine zatvora zbog pomaganja u zloupotrebi službenog položaja.

U kaznu će, kako se nagodi u saopštenju, biti uračunato vreme provedeno u zatvoru u kome su tokom istrage bili svi učesnici afere osim Veličkovića.

Afera "socijala", odnosno krađa 10.837.000 dinara jednokratne socijalne pomoći iz opštinskog budžeta, odvijala se tokom 2004. i 2005. godine kada je Veličković bio predsednik opštine, a Okružno tužilaštvo u Leskovcu je avgusta 2006. godine podiglo optužnicu.

U junu 2011. godine Viši sud je optuženima izrekao ukupno 62 godine zatvora, ali je kasnije Apelacioni sud poništio tu presudu i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Gojko Veličković ima, inače, bogatu političku i funkcionersku karijeru.

Bio je poslanik u Skupštini Srbije i predsednik opštine Leskovac kao član Socijalističke partije Srbije od 1994. do 1997. godine, kada je zbog sukoba u lokalnom SPS-u smenjen.

Po drugi put je bio predsednik opštine Leskovac od 2003. do 2006. godine kao član i funkcioner Socijalističke narodne stranke Branislava Ivkovića.

Krajem 2012. godine postavljen je za pomoćnika gradonačelnika Leskovca, potom se učlanio u Srpsku naprednu stranku, a od aprila 2014. godine je direktor Gradske autobuske stanice u Leskovcu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.