Krompira ima i za izvoz

Izvor: RTS, 18.Sep.2014, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krompira ima i za izvoz

Pored paradajza strateški poljoprivredni proizvod leskovačkog kraja je i krompir. Iako su ove godine smanjene i površine i prinosi krompira za oko 20 odsto, proizvođači kažu, ima ga i za izvoz.

Karera, rivijera, bela rosa, kondor- brdo krompira u magacinu toliko i u hladnjači u koju je uloženo oko 20 hiljada evra.

Predrag Trajković, najveći proizvođač kromira iz Bogojevca kod Leskovca kaže da nikada nije bila teža i skuplja proizvodnja zbog čestih i obilnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kiša. U junu je otišlo 60 tona krompira na rusko tržište, ali od tada do danas, nije prodao ni kilogram od 300 tona, koliko je uskladišteno.

"Ostalo mi je još sa tri hektara da izvadim krompir. Ne znam gde ću sa njim. Puni su svi magacini i objekti. Ako ne krene izvoz ne znam šta ćemo, jer na domaćem tržištu ni kilo, trenutno ne mogu da prodam", kaže Predrag Trajković, proizvođač iz Bogojevca.

I u domaćinstvu Krstića polovina ovogodišnjeg roda krompira već se pakuje i čeka kupce, a ostatak je još na njivi.

"Bojazan da li će se uloženo isplatiti uvek postoji", kaže Slobodan, najmlađi član porodice koji znanje, posebno o zaštiti bilja stečeno na Visokoj poljoprivrednoj školi, uspešno primenjuje u praksi.

"Mi možemo da ispunimo zahteve za izvoz na rusko tržište. Imamo knjigu tretiranja u koju sve uredno beležimo. Uzorke smo slali u Zavod za javno zdravlje i Zavod za poljoprivredu", kaže Slobodan Krstić, proizvođač iz Bogojevca.

Na peskovitim parcelama prinosi su znatno smanjeni, a na zemljištu sa više humusa rod kroompira je i do 25 tona po hektaru. Kvalitet odličan, kažu u leskovačkoj poiljoprivrednoj stručnoj službi. Od uzorkovanja vode, zemljišta, pregleda krtola na njivi i u laboratoriji. Proverava se sve da bi se izdalo fitopatološko uverenje.

"Dobijeni rezultati za proizvode sa našeg terena su zdravstveno ispravni. To znači da nema prisustva karantinski štetnih organizama u merkantilnom krompiru, paradajzu i vodi", kaže mr Gordana Jovanović, Poljoprivredna stručna služba Leskovac.

U Jablaničkom okrugu godišnje se proizvede 180 kilograma krompira po stanovniku, a troši se pet puta manje tako da će i ove godine imati viška. Oko 600 tona je lane izvezeno u Rusiju, Belorusiju, Makedoniju i Crnu Goru.

rts.leskovac@rts.rs

+381 16 242 131

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.