Krkobabić: Zadruge zaustavljaju nestajanje sela

Izvor: juGmedia, 06.Jun.2017, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić: Zadruge zaustavljaju nestajanje sela

U naredne tri godine osnovaće se ili revitalizovati 500 zadruga s ciljem da poljoprivrednici lakše prodaju svoj proizvod i da se zaustavi pražnjenje sela, izjavio je danas u Leskovcu Milan Krkobabić, ministar bez portfelja u Vladi Srbije, zadužen za regionalni razvoj.

On je u sedištu Jablaničkog okruga predstaljajući program „Razvoja zadrugarstva u Jablaničkom okrugu“, kazao da u naredne tri godine slede promocija i rad na novom konceptu regionalnog razvoja Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia <<
U ovaj projekat biće uloženo 25 miliona evra

Prazna sela predstavljaju ozbiljan izazov za nacionalnu bezbednost i ovo jeste veliki problem Srbije. Od 4.700 sela u Srbiji 1.200 lagano nestaje i tu se moraju preduzeti praktične i konkretne mere koje će dovesti do stvaranja uslova za život i rad na selu jer nam preti opasnost da u Nišu, Beogradu ili Novom Sadu imamo celokupno stanovništvo Srbije. Tome moramo da stanemo na put. Program revitalizacije zadrugarstva podrazumeva, u naredne tri godine, osnivanje ili revitalizaciju postojećih 500 zadruga. Iznos sredstava namenjen za ovaj program je 25 miliona eura“ istakao je Krkobabić.

U toku ove godine, kako je objasnio, sledi formiranje Nacionalnog saveta za regionalni razvoj koji će biti sastavljen od ključnih ljudi iz resornih ministarstava i reprezentativnih ustanova, a čitav koncept podržala Srpska akademija nauka i umetnosti, odbor za selo.

Sastanku i prezentaciji programa prisustvovali su predstavnici teritorijalne uprave, predstavnici opština Leskovac, Lebane, Bojnik, Medveđa, Vlasotince, Crna Trava, kao i predstavnici Regionalne privredne komore i predstavnici zadrugarstva.

Oni su se upoznali sa najnovijim merama vlade Republike Srbije koje imaju za cilj ubrzani razvoj i organizivanje zadruga.

Božidar Stojiljković, načelnik Jablaničkog okruga, rekao je da je ovo važan korak vlade Srbije, posebno za Jablanički okrug koji je poznat po povrtarstvu i voćarstvu, dok su opširnije o usvojenom programu, njegovoj primeni i značaju, govorili gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović i Milan Krkobabić.

Gradonačelnik Cvetanović je ocenio da je vlada Srbije prepoznala značaj razvoja zadrugarstva, što za krajnji cilj ima razvoj konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača i oživljavanje sela.

Ovo je zajednički zadatak kako države, tako i lokalnih samouprava, jer osnivanjem novih i obnovom rada postojećih zadruga, korist moramo imati svi. Zadruge pružaju mogućnost zapošljavanja mladih, visokostručnih kadrova i time obezbeđuju brži razvoj tehnologije, ali i razvoj seoskog turizma i drugih oblika života na selu. U našem kraju poljoprivredu uglavnom čine mali proizvođači koji trpe određene posledice kad je u pitanju plasman robe, formiranje cena, nabavka opreme i mehanizacija, tako da je rešenje za opstanak malih domaćinstva, rešenje za opstanak sela i poljoprivrede, nalazi se u udruživanju poljoprivrednih proizvođača i osnovanju zadruga“, rekao je Cvetanović.

On je još kazao da udruživanje poljoprivrednika u zadruge vodi racionalnoj proizvodnji i smanjuje troškove i poboljšava konkurentnost.

Ovim programom planirano je da zadruge postanu značajan faktor u nosiocu razvoja poljoprivrede i sela. Prednosti udruživanja u zadruge su povoljnija nabavka repro materijala, nabavka opreme i mehanizacije. Zadruga omogućava organizovanu ponudu robe na tržištu, kontinuitet u isporuci robe, dok ujedno oživljava ruralni i ekonomski razvoj, a smanjuje migraciju iz seoskog u urbani deo grada“, konstatovao je Cvetanović.

Nakon satanka, predstavnici su zajedno sa zadrugarima obišli  zadrugu Zelena zvezda  u Vinarcu, čiji je osnivač Đorđe Micić, kao i domaćinstvo Ivana Stankovića koji se bavi povrtarskom proizvodnjom.

Marija Paravinja

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zadrugari u Leskovcu žele novu opremu i uvozne prelevmane

Izvor: Beta, 06.Jun.2017

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić i načelnik Jablaničkog okruga Božidar Stojiljković danas su u selu Vinarcu kod Leskovca obišli jednu od najuspešnijih zadruga na jugu Srbije "Zelenu zvezdu" i gazdinstvo Ivana Stankovića.Krkobabić je rekao da će u naredne tri godine iz...

Nastavak na Beta...

Krkobabić u poseti Jablaničkom okrugu: Problem oživljavanja zadruga rešavati na terenu

Izvor: RTV Pink, 07.Jun.2017, 12:58

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić zadužen za regionalni razvoj obišao je Jablanički upravni okrug gde je imao sastanak u okviru projekta realizacije Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.